Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Υπουργείο Ναυτιλίας: Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη στο Λονδίνο -Τι προβλέπει

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, υπεγράφη σήμερα (8/12) στο Λονδίνο.

Οι υπογραφές έπεσαν μεταξύ του Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, και του υπουργού Μεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Σαουδικής Αραβίας, Σαλέχ ΑλΓιασέρ (Saleh Al-Jasser).

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή συμφωνία ο κ. Πλακιωτάκης, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του, υπογράμμισε ότι μέσω αυτής διαμορφώνεται ένα σταθερό και αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας. «Η συμφωνία αυτή αναβαθμίζει σημαντικά τις ναυτιλιακές σχέσεις των δύο χωρών και αποτελεί το εφαλτήριο για την περαιτέρω εμβάθυνση μιας στρατηγικής σχέσης συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας», σημείωσε.

«Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελούσε σταθερή και διαχρονική προτεραιότητα και για τις δυο χώρες ήδη από το 2013 και είναι αποτέλεσμα της ισχυρής πολιτικής βούλησης για εμβάθυνση της εποικοδομητικής συνεργασίας τους.

Αποτελεί δε το επιστέγασμα των ισχυρών δεσμών των δύο χωρών σε πολιτικό και εμπορικό επίπεδο και επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις άριστες διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία», συμπλήρωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Πλακιωτάκης: «Η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις για το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας»

«Η Ελλάδα ως κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη οφείλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις για το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας», επισήμανε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους Έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του στη βρετανική πρωτεύουσα.

Όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο ίδιος είχε τη δυνατότητα να προβάλει τις ελληνικές θέσεις, τόσο στην ομιλία του στην γενική συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) όσο και την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού. Σε αυτήν μάλιστα, μεταξύ άλλων του τόνισε «την ανάγκη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου, αλλά και την ανάγκη για την εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν, της στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία».

Η επανεκλογή της Ελλάδος στην πρώτη κατηγορία του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, επιβεβαιώνει την ηγετική θέση της Ελλάδας στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα και βεβαίως τη δυνατότητα παρέμβασής της για θέματα της παγκοσμίου ναυτιλίας, επισήμανε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο Έλληνας υπουργός είχε και διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του. Στο πλαίσιο αυτό συνάντησε τον υπουργό Μεταφορών του Κατάρ. Οι δύο τους συμφώνησαν ότι υπάρχει κοινή βούληση να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας. Ακόμη, είδε και τον υφυπουργό Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον οποίο -όπως είπε- «επιβεβαιώθηκε το άριστο πλαίσιο ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενή συνεργασία και στην εποχή μετά το Brexit».

Ίσως όμως η σημαντικότερη συνάντηση, να ήταν αυτή με τον υπουργό Μεταφορών της Σαουδικής Αραβίας, με τον οποίο μάλιστα υπέγραψε μια «εμβληματική ναυτιλιακή συμφωνία», όπως τη χαρακτήρισε ο Έλληνας υπουργός, που αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές.

«Η Σαουδική Αραβία, αν δεν είναι η μεγαλύτερη, είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες σε εξαγωγή ενεργειακών προϊόντων. Η Ελλάδα από την άλλη, είναι η χώρα που ελέγχει το 30% του στόλου των δεξαμενόπλοιων και το 15% της χωρητικότητας του LNG, επομένως είναι αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη ναυτιλιακή συμφωνία θα ενισχύσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τα οφέλη της πατρίδας μας», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η εν λόγω συμφωνία διαμορφώνει «ένα σταθερό και αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας».<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/politiki/yp-naytilias-symfonia-elladas-saoydikis-arabias-londino”>Υπουργείο Ναυτιλίας: Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη στο Λονδίνο -Τι προβλέπει </a></p>

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων