Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Υπουργείο Οικονομίας: Χρηματοδότηση σημαντικών έργων στα νησιά του Βoρείου Αιγαίου

«Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στήριξε και στηρίζει έμπρακτα το Βόρειο Αιγαίο» σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Από το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία απαντά σε δημοσιεύματα που εμφανίζονται κυρίως στον τοπικό Τύπο, και παρουσιάζεται η χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί τα τελευταία 2 χρόνια, μέσω του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ειδικά τη Λέσβο.

Όπως αναφέρεται, εκτός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, εγκρίθηκε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) για την περίοδο 2017 – 2020, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Οι επιπλέον αυτοί πόροι εξοικονομήθηκαν ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο, σε βάρος άλλων πιεστικών αναγκών, μέσα στο δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο. Για το ΕΑΠ έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη πρόσκληση και αναμένεται η κατάθεση προτάσεων μέχρι 31 Ιουλίου 2017.

Πέραν όμως του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, μέσω του εθνικού ΠΔΕ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια προκύπτουν τα εξής:

Το 2014 οι πληρωμές από το εθνικό ΠΔΕ προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου ήταν μόλις 2,94 εκατ. ευρώ. Το 2015 έφθασαν τα 6,53 εκατ. ευρώ. Το 2016 οι πληρωμές ανέβηκαν στα 8,92 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα και υψηλότερα θα κινηθούν μέχρι το τέλος του 2017.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ένα πλήθος νέων έργων εντάχθηκαν στο εθνικό ΠΔΕ πάντα με βάση τη σχετική πρόταση -και με ευθύνη- της περιφέρειας η οποία υποδέχεται τις προτάσεις των δήμων όπως ορίζει ο νόμος. Το 2016 εντάχθηκαν 42 νέα έργα με προϋπολογισμό 14,57 εκατ. ευρώ και το 2017 38 νέα έργα με προϋπολογισμό 13,20 εκατ. ευρώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων