Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ζάεφ: Το νέο όνομα θα πρέπει να διαφυλάσσει την ταυτότητα και των δύο πλευρών

Η λύση στο ονοματολογικό πρέπει να διαφυλάσσει την «αξιοπρέπεια και την ταυτότητα» τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο σκοπιανός  πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά μονόδρομο για την οικοδόμηση διατηρήσιμων εταιρικών σχέσεων.

Η δήλωση Ζάεφ ήλθε στον απόηχο της τοποθέτησης του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς ότι η Αθήνα δεν έχει θέσει ζήτημα ταυτότητας στις διαπραγματεύσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για «μακεδονική» ταυτότητα.

«Ελπίζω ότι θα βρούμε λύσεις που θα είναι αποδεκτές και για τις δύο πλευρές […] Ελπίζω πως η λύση θα διατηρεί την αξιοπρέπεια των ‘Μακεδόνων’ και των Ελλήνων πολιτών», προσέθεσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, μιλώντας στον βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό Nova

Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε την πρόθεσή του να θέσει τυχόν λύση για το όνομα σε δημοψήφισμα, όπως μεταδίδει το κρατικό σκοπιανό πρακτορείο MIA.

Τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα λειτουργήσει ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, καθώς θα καταδεικνύει τη βούληση του σκοπιανού λαού για λύση.

Εκτίμησε πάντως ότι η επίτευξη λύσης είναι εφικτή έως τα μέσα του 2018 και συνεπώς θα είναι δυνατή η ένταξη της FYROM στο NATO στη σύνοδο της Συμμαχίας των Ιούλιο.

Νέες αιχμές για τη διαπραγματευτική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνηση με δεδομένες τις τοποθετήσεις των Σκοπίων και του κ. Νίμιτς για το θέμα της ταυτότητας άφησε η Νέα Δημοκρατία.

«Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα μια ξεκάθαρη απάντηση: τι ακριβώς διαπραγματεύεται με τα Σκόπια;», είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων