Σε μια σύντομη επίσκεψη στη Βιέννη, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εξήγησε στην αυστριακή κυβέρνηση τα σχέδιά του για τη συγκράτηση της μετανάστευσης στη Γερμανία. Ο Ζεεχόφερ δήλωσε πάλι ότι ήθελε να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα και την Ιταλία για να σταματήσει την «παράνομη μετανάστευση». Οι μετανάστες που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στις δύο αυτές χώρες πρέπει να σταλούν εκεί, είπε. Η Αυστρία δεν θα επηρεαστεί από αυτό «επειδή θα στείλουμε ανθρώπους πίσω στα κέντρα διέλευσης στην Ελλάδα και την Ιταλία». Για τα άτομα που ζήτησαν άσυλο στην Αυστρία, αυτό θα ήταν διαφορετικό.
Εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία αποτύχουν, θα πρέπει να σκεφτούμε «νέα μέτρα» από την «Τριπλή Συμμαχία», δηλαδή τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία, όπως δήλωσε.
Σύμφωνα με τους ίδιους, την ερχόμενη εβδομάδα, και σε προετοιμασία της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αυστριακή πόλη Ίνσμπρουκ (11-13 Ιουλίου) – στο πλαίσιο της Προεδρίας που ασκεί η Αυστρία στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου – θα υπάρξει μία συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Γερμανία, Αυστρίας και Ιταλίας.
Στόχος είναι, όπως τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, να περιοριστεί η μεταναστευτική πίεση μέσω της Μεσογείου, ενώ από την πλευρά του ο Χορστ Ζεεχόφερ έκανε λόγο για “πλήρες κλείσιμο” της “Νότιας Διαδρομής”, σημειώνοντας ότι στο Ίνσμπρουκ προτίθεται να συζητήσει με τους ομολόγους του για εκείνα που πρέπει να γίνουν από κοινού για το κλείσιμο της Διαδρομής.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, πρόκειται για τόσο πολύπλοκες συζητήσεις, ώστε στο τέλος τα κεντρικά σημεία των συμφωνιών θα πρέπει να τεθούν από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων.
Την Τετάρτη ο Ζεεχόφερ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ, ο Ορμπάν είναι της άποψης ότι όλοι οι πρόσφυγες στην Ουγγαρία προέρχονται από την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη γι ‘αυτό. Ο καγκελάριος Kουρτς πρόσθεσε: «Όσο δεν υπάρχει κανένας νέος κανόνας, το Δουβλίνο θα πρέπει να εφαρμοστεί, είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο πρέπει να τηρείται από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας».