Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε στην πυρηνική απειλή από πλευράς Ρωσίας και κατήγγειλε πως η Μαριούπολη «βασανίζεται μέχρι θανάτου».
Μιλώντας στο thinktank εξωτερικής πολιτικής του βρετανικού Chatham House, εκτίμησε πως η Μόσχα δεν πιστεύει ότι θα κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία μιλά ανοιχτά για πυρηνικά όπλα. Για τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσουν οι ρωσικοί πύραυλοι σε ευρωπαϊκές πόλεις. Το κάνουν λόγω της αίσθησης της ατιμωρησίας» σημείωσε.
Κατήγγειλε, δε, πως το Κρεμλίνο «εκβιάζει» την Ευρώπη μέσω «απειλών για πυρηνικά».
Η εισβολή στην Ουκρανία και η «βιαιότητα» έναντι των ουκρανικών δυνάμεων, «αγνοούν όλους τους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως είπε ο Ζελένσκι.
Αναφερόμενος στη Μαριούπολη, που έχει συνθλιβεί κάτω από τη ρωσική «μπότα», ο ίδιος επεσήμανε πως αποτελεί «παράδειγμα για το πώς χρησιμοποιούνται τα βασανιστήρια και η λιμοκτονία ως πολεμικά όπλα». Συμπλήρωσε, παράλληλα, πως κανένας διεθνής Οργανισμός δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στην πόλη.
«Η απανθρωπιά και η σκληρότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει τους ανθρώπους» κατήγγειλε και συνέχισε: «Ο θάνατος δεν επέρχεται από τον πόλεμο. Δεν πρόκειται για στρατιωτικό γεγονός. Πρόκειται για βασανισμό μέχρι θανάτου. Πρόκειται για τρομοκρατία και μίσος».
Ερωτώμενος για μία πιθανή ειρηνευτική συμφωνία Κιέβου – Μόσχας και ποια θα είναι τα ελάχιστα κριτήρια που πρέπει να συμπεριλαμβάνει, είπε:
«Με εξέλεξαν οι πολίτες της Ουκρανίας ως τον πρόεδρο της Ουκρανίας, όχι ως τον πρόεδρο της μίνι-Ουκρανίας». Άφησε, στην ουσία, να εννοηθεί πως θα πρέπει να επιστραφούν τα κατειλημμένα εδάφη.
«Αυτή είναι η 72η ημέρα πολέμου και δεν μπορούμε να δούμε το τέλος του ακόμα και δεν μπορούμε να διακρίνουμε καμία προθυμία της ρωσικής πλευράς να τον τερματίσει».
πηγή: Guardian