Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Μια από τις δυσάρεστες πλευρές του πολέμου είναι η καταστροφή ιστορικών μνημείων και κτηρίων. Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, στη Συρία υπάρχει εκτεταμένη καταστροφή τέτοιων μνημείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το δορυφόρο που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, οι καταστροφές αφορούν 290 μνημεία και σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα.
Τα συριακά μνημεία είναι πολύ σημαντικά, καθώς αντιπροσωπεύουν όλες τις μεγάλες αυτοκρατορίες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή δια μέσου των αιώνων. Από τα μνημεία που έχουν υποστεί ζημιές τα 24 έχουν καταστραφεί εντελώς, τα 189 έχουν σοβαρές ζημιές και τα υπόλοιπα 77 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με την αναφορά του ΟΗΕ αρκετά από τα μνημεία αποτελούν αναγνωρισμένα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, κυρίως στην πόλη Αλέπο.
Και οι δυο πλευρές της σύγκρουσης στη Συρία χρησιμοποιούν τα μνημεία αυτά ως οχυρά, με συνέπεια οι μάχες να προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές. Επιπλέον οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι καταστρέφουν κάποια από τα μνημεία επειδή τα θεωρούν αιρετικά, όπως για παράδειγμα διάφορα βυζαντινά μνημεία που υπάρχουν στη Συρία.
Πέρα από τις καταστροφές μνημείων, ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι η αρχαιοκαπηλεία. Η συριακή κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα απομακρύνοντας πολλά αρχαία κειμήλια προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των δυνάμεων που μάχονται τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, αυτά όμως τα μέτρα συνήθως δεν επαρκούν, καθώς δεν μπορεί να μετακινηθεί το σύνολο των αντικειμένων με αρχαιολογική σημασία μιας χώρας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χώρες με μακραίωνη ιστορία όπως η Συρία. Ανάλογες καταστροφές προηγήθηκαν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, ενώ κατά τις πρόσφατες εξεγέρσεις σε μια σειρά αραβικές χώρες και κυρίως στην Αίγυπτο είχαμε εκτεταμένα φαινόμενα αρχαιοκαπηλείας.
Επωφελούμενοι από την αναταραχή οι αρχαιοκάπηλοι αφαιρούν διάφορα ιστορικά κειμήλια τα οποία στη συνέχεια προωθούν σε συλλέκτες της παγκόσμιας αγοράς.