65.000 άτομα από το χώρο της πληροφορικής ζητά η Ελλάδα για το 2015, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν, ότι το υπάρχον εργατικό δυναμικό της χώρας θα αφήσει “κενό” περίπου 1.300 θέσεων.
Σύμφωνα με το skai.gr, η μειωμένη προσφορά προσωπικού οφείλεται σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στην Αθήνα, στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι υπολείπονται δεξιοτήτων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας να μην καλύπτεται.
Ειδικότερα στη χώρα μας το έλλειμμα σε στελέχη πληροφορικής επιβαρύνει όχι μόνο την ανάπτυξη του κλάδου αλλά συνολικά της χώρας μιας και έχει υπολογιστεί ότι ο κλάδος μπορεί να συνεισφέρει κατά 50% στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έρευνα της CEPIS, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Επαγγελματιών Πληροφορικής, η ζήτηση θα αυξάνεται σταθερά μέχρι το 2020 όπου και θα φτάσει τις 70.000 θέσεις εργασίας.
Οι ειδικότητες με την μεγαλύτερη ζήτηση σύμφωνα με την έρευνα είναι:
-Web analysts
-Web developers
-Web technicians
-Applications programmers
-Web technicians
-Software developers
-Digital/Web designers
-ICT Service Managers
-IT business analysts
-Systems analysts
-Computer Network professionals
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη και τις χιλιάδες των κενών θέσεων εργασίας που σχετίζονται με ΤΠΕ σε όλους τους τομείς, καλεί κυβερνήσεις, οργανισμούς και επιχειρήσεις να συμβάλλουν στη μείωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε θέσεις εργασίας στον κλάδο, μέσα από την πρωτοβουλία «Μεγάλη Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχόληση» (Grand Coalition for Digital Jobs).
Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο κ. Βύρωνα Νικολαϊδη, το CEPIS έχει αναπτύξει το εργαλείο e-Competence Benchmark (Δείκτης Αναφοράς Ψηφιακών Προσόντων), το οποίο επιτρέπει στους επαγγελματίες να αυτο-αξιολογηθούν, σύμφωνα τις δεξιότητες που απαιτούνται για διάφορα επαγγέλματα του κλάδου.
Το CEPIS είναι ένας μη-κερδοσκοπικός φορέας που εκπροσωπεί 33 Ενώσεις Πληροφορικής, από 32 χώρες της Ευρώπης και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλη την Ευρώπη. Θα δώσει έμφαση στην προώθηση και ανάδειξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.
Εκπροσωπώντας περισσότερα από 450.000 μέλη, το CEPIS επιδιώκει με πρωτοβουλίες και δράσεις να κινητοποιήσει ευρωπαϊκούς οργανισμούς για να προάγουν την ανάπτυξη του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής μέσα από τον ψηφιακό αλφαβητισμό, τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και την έρευνα.