Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Ζιμπάμπουε: Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Μνανγκάγκουα

Ο νέος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα ανακοίνωσε τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου της χώρας, στο οποίο δύο κορυφαίοι στρατιωτικοί του μίνι πραξικοπήματος που οδήγησε στην έξοδο τον τέως πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε αναλαμβάνουν κρίσιμα υπουργεία.

Ο κ. Μνανγκάγκουα διόρισε τον Σιμπουσίζο Μόγιο, τον στρατηγό που εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση μετά την επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα της χώρας τον Νοέμβριο, ως τον νέο υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της πολεμικής αεροπορίας της Ζιμπάμπουε Πέρενς Σίρι διορίστηκε υπουργός Γεωργίας και Υποθέσεων Γαιών.

Ο κ. Μνανγκάγκουα, τέως α’ αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε, ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας την περασμένη Παρασκευή, μετά από 30 χρόνια πρόεδρίας του Ρ. Μουγκάμπε.

Η απομάκρυνση του Ε. Μνανγκάγκουα, θεωρούμενου ως εκπροσώπου της παλιάς φρουράς του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF από την αντιπροεδρία, στις 6 Νοεμβρίου, θεωρήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις ως σημάδι για την προσπάθεια του Ρ. Μουγκάμπε να μεταβιβάσει την εξουσία στη σύζυγό του, Γκρέις, καθώς και σε μία νεότερη γενιά στελεχών, 40 έως 50 ετών. Ο στρατός επενέβη έτσι και εξώθησε το ζεύγος Μουγκάμπε από την εξουσία, με τον 93χρονο τέως πρόεδρο να λαμβάνει οικονομικές και νομικές εγγυήσεις για το μέλλον του.

Ο νέος πρόεδρος διατήρησε πολλούς από τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης Μουγκάμπε στις θέσεις τους.

Πέραν των κ.κ. Μόγιο και Σίρι, οι ηγέτες της παντοδύναμης ένωσης βετεράνων του πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας από τη Μ. Βρετανία, οι οποίοι στήριξαν την αποπομπή του Ρ. Μουγκάμπε, έλαβαν επίσης υπουργικούς θώκους.

Ο επικεφαλής της ένωσης, Κρις Μουτσβάνγκουα, ανέβαλε το υπουργείο Πληροφοριών.

Ο Π. Σίρι είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Ζιμπάμπουε, καθώς ηγήθηκε της εκστρατείας κατά πολιτικών αντιπάλων του Ρ. Μουγκάμπε στην επαρχία Ματαμπέλελαντ, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όπου σφαγιάσθηκαν κατά προσέγγιση 20.000 πολίτες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων