Για άλλους χαρακτηρίζεται «τσουνάμι» για άλλους «Πηνελόπη», για όλους, όμως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Φόρους συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν από σήμερα τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι φορολογούμενοι πρέπει σήμερα να καλύψουν σήμερα μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις , συνολικού ύψους περίπου 4,8 δισ. ευρώ, για το μήνα Νοέμβριο, ενώ από αύριο 1 Δεκεμβρίου, ξεκινάει ένας νέος γύρος φόρων που θα φτάσει τα 5,5 δισ. ευρώ.
Σήμερα 30 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να πληρωθούν:
- Η 3η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, που υπολογίζεται σε περίπου 1,25 δισ. ευρώ.
- Η 5η και προτελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που η φορολογική δήλωσή τους υποβλήθηκε μετά τις 27 Ιουνίου, η δόση αυτή είναι η 4η (και προτελευταία).
- Η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 618 εκατ. ευρώ.
- Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για όσες εταιρίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία (κυρίως Α.Ε.).
- Οι δόσεις των ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία.
Οι φορολογικές υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου
- Η 4η και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 616 εκατ. ευρώ.
- Τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για το 2019, τα οποία επιβαρύνουν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογουμένους με το συνολικό ποσό των 1,1 δισ. ευρώ.
- Η 6η (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που η φορολογική δήλωσή τους υποβλήθηκε μετά τις 27 Ιουνίου, η δόση αυτή θα είναι η 5η και τελευταία.
- Η 3η (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
- Ο ΦΠΑ για όσες εταιρίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία (κυρίως Α.Ε.).
- Οι δόσεις των ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η προθεσμία καταχώρισης των ακινήτων που μισθώνονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb στο ειδικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Νέο ρεκόρ οφειλών
Στα 103,092 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) προς το Δημόσιο τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας αύξηση από τα 102,644 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που δείχνουν αύξηση των οφειλετών τον Σεπτέμβριο.
Το σύνολο των νέων οφειλών (όσες δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 1,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 513 εκατ. ευρώ αφορούν απλήρωτους φόρους. Το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Σεπτέμβριο ανήλθε στο ποσό των 7,838 δισ. ευρώ έναντι 6,418 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές περιορίστηκαν τον Σεπτέμβριο τα 96,205 δισ. ευρώ έναντι 96,394 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Τον Σεπτέμβριο παρατηρείται αύξηση κατά 510.428 του αριθμού των οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι ανήλθαν σε 4.312.395 έναντι 3.801.967 τον Αύγουστο.
Η αύξηση των συνολικών νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Σεπτέμβριο, οφείλεται κυρίως σε αύξηση των οφειλών από μη φορολογικά έσοδα κατά την περίοδο 1.8.2018 έως 1.9 2018 και προέρχεται από τέσσερις οφειλέτες – διευκρινίζει στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Αυτό σημαίνει ότι από την αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Σεπτέμβριο, τα 900 εκατομμύρια οφείλονται κατά κύριο λόγο από τους 4 αυτούς οφειλέτες. Τα υπόλοιπα 513 εκατ. ευρώ, είναι η αύξηση των οφειλών που προέρχεται από φόρους.
Και στα ασφαλιστικά ταμεία
Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τον Σεπτέμβριο εκτοξεύθηκαν στα 34,35 δισ. ευρώ, από 33,8 δισ. ευρώ που ήταν τρεις μήνες νωρίτερα (Ιούλιος 2018).
Από αυτά, νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν δηλαδή για πρώτη φορά εντός του 2018, είναι τα 74,214 εκατ. που αφορούν 15.816 οφειλέτες. Τα υπόλοιπα αφορούν είτε παλαιότερα χρέη που όμως εντός του τριμήνου Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2018 εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο ΚΕΑΟ (συνολικά εντάχθηκαν 38.648 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 192 εκατ. ευρώ) είτε αυξήσεις πρόσθετων τελών για ήδη ενταγμένους οφειλέτες (363,2 εκατ. ευρώ).
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν άλλωστε, εκτός από την ανεξέλεγκτη πορεία των οφειλών, και την αποτυχία των ρυθμίσεων, είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού είτε μέσω των 100 δόσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν υποβληθεί 3.342 αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση από οφειλέτες με χρέη προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Από αυτές, οι 1.021 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, οι 182 αφορούν διμερή διαπραγμάτευση με το ΚΕΑΟ, ενώ οι υπόλοιπες 2.139 είναι αιτήσεις για οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών.
Οσο για τις ρυθμίσεις, ενεργή παραμένει σχεδόν μία στις τρεις, ήτοι μόλις 128.370 σε σύνολο 417.942 αιτήσεων. Να σημειωθεί εδώ, ότι οι οφειλέτες ενημερώνονται μέσω των ατομικών ειδοποιήσεων για το ύψος της οφειλής τους και καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση ή εξόφληση. Μάλιστα, με τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων, παρατηρήθηκε σταδιακή ένταξη περισσότερων οφειλετών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισπράξεων από ρυθμίσεις, καθώς στην πράξη οι οφειλές ρυθμίζονται σε λιγότερες δόσεις με υψηλότερο καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό.
Μόνο το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2018, το ΚΕΑΟ εισέπραξε 356,19 εκατ. ευρώ, ενώ από την έναρξη της λειτουργίας του έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εισπραχθεί 3,8 δισ. Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν «χαθεί» 48.049 αιτήσεις για συνολικά χρέη 2,1 δισ. και πλέον, παραμένουν ενεργές 63.782 που αφορούν 1,5 δισ. οφειλές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο 69% των περιπτώσεων απώλειας της ρύθμισης, το ποσό της μηνιαίας δόσης ήταν ύψους από 50 έως και 300 ευρώ. Βέβαια, από τους 48.049 οφειλέτες του ΚΕΑΟ που απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι 10.120 έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση.