Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε το πολυαναμενόμενο debate των δυο πολιτικών αρχηγών που διεκδικούν την πρώτη θεση. Ως προς την διαδικασία, το Debate ήταν πιο σωστά δομημένο με διάλογο μεταξύ των υποψηφίων και ερωτήσεις που απο την μια πλευρά πίεζαν των ερωτώμενο, απο την άλλη ήταν συνηθισμένες και εύκολα προβλέψιμες, καθώς έθιγαν τα ζητήματα της επικαιρότητας.
Οι δημοσιογράφοι είχαν καλές ερωτήσεις. Αυτοί οι οποίοι ξεχώρισαν για τον τροπο με τον οποίο στρίμωχναν τον απερχόμενο Πρωθυπουργό είναι η Σια Κοσιώνη και η Ολγα Τρέμη,όπου αναπαρήγαγαν σε μορφή ερώτησης αυτά που έλεγε ο πολιτικός αρχηγός στις εκλογές του Ιανουαρίου για να πάρει τη εξουσία.
Ως προς του πολιτικούς αρχηγούς, ο κ.Τσιπρας ήταν πολύ γενικός στις απαντήσεις του, έπινε υπερβολικά συχνά νερό, οι επιθέσεις που γίνονταν προς τον έτερο αρχηγό ήταν ως προς την Κυβέρνηση Σαμάρα και δεν χτύπησε καθόλου κανένα στοιχείο του κ. Μειμαράκη, πράγμα αρκετά περίεργο καθώς ο τελευταίος είναι ο αρχηγός της ΝΔ που προσπαθεί να νικήσει στις εκλογές, όποτε η αναφορά σε προηγούμενες κυβερνήσεις απο τον κ. Τσίπρα δεν ταιριάζουν σε κόμμα που εχει κυβερνήσει με οδυνηρά αποτελέσματα για τον τόπο.
Ως προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πρώτο μέρος της διαδικασίας ήταν πολύ αγχωμένος, γενικά ήταν επιθετικός προς τον συνομιλητή του, αλλα πολλές φορές τόνιζε τι δεν έκανε ο κ. Τσιπρας και έλεγε γενικά πράγματα σε ορισμένες ερωτήσεις. Παρόλα αυτά οι απαντήσεις και οι ερωτήσεις που έκανε στον συνομιλητή του ήταν αρκετά σημαντικές και τον στρίμωξαν τόσο που άρχισε να καταφεύγει σε ολισθήματα, τα οποία μετά οι δημοσιογράφοι τα μετέτρεπαν σε ερωτήσεις.
Η γενική απεικόνιση του αποτελέσματος είναι ότι και οι δυο είχαν καλές τοποθετήσεις, ο Μειμαρακης ήταν περισσότερο καλός στην επίθεση, ενώ ο Τσιπρας ήταν περισσότερο καλός σε ότι δεν αφορούσε οικονομία μέσα. Παρόλα αυτά καμμία παρουσία δεν ήταν αρκούντως ικανοποιητική για να δείξει τον νικητή της διαδικασίας, ο οποίος τελικά δεν υπήρξε και αντίθετα υπήρξε μια σαφέστατη ισοπαλία.
Εν κατακλείδι, οι συζητήσεις τέτοιου τύπου θα πρέπει να γινονται περισσότερο διαδραστικές με το δικαίωμα διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών προκειμένου οι πολίτες να εχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους υποψηφίου που επιλέγουν και να ενημερώνονται για τα πειραγμένα της προηγούμενης διακυβέρνησης απο τους ιθύνοντες προκειμένου να κρίνουν ορθά και όχι παρασυρμενοι απο το επικοινωνιακό προφίλ και τις υπόλοιπες επικοινωνιακές τακτικές και σποτάκια.