Γράφει η Άννα-Μαρία Παπαλόη
Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Η ανεργία, η περιθωριοποίηση και η αποξένωση σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι το κοινό ευρωπαϊκό όραμα που αξίζει στην Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Πολλοί θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά το πρέπει δε μπορεί από μόνο του να κατευνάσει τις αγορές, όπου εκεί θα κριθεί η δυνατότητα της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ.
Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης, να επαναδιαπραγματευθεί το ογκώδες χρέος και να ολοκληρώσει την ελάφρυνσή του, δεν θα γίνει πραγματικότητα δοθέντος του σημαντικού ποσού κεφαλαίων που η Αθήνα οφείλει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις κυβερνήσεις.Υπάρχει οικονομική λογική στην ελάφρυνση της λιτότητας για την ισχυροποίηση της ανάπτυξης και την διερεύνηση των φορολογικών εσόδων. Πιθανόν, οι ευρωπαίοι εταίροι να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να πρέπει να συμβιβαστεί πολύ περισσότερο απ’ότι μέχρι τώρα.
Όπως καταλαβαίνουμε, αυτό που απαιτείται για να έχει νόημα η πολιτική βούληση να στηριχθεί η Ελλάδα, είναι μια αξιόπιστη δέσμευση για στήριξη του τραπεζικού συστήματος, ώστε η παραμονή της Ελλάδας να καταστεί οικονομικά εφικτή. Η ανακύκλωση της ευχής να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δεν έχει ουσιαστική επίδραση αλλά αντιθέτως φανερώνει την αδυναμία στήριξης. Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ έχει ζωτική σημασία. Τα νέα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατόν και η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει ενεργητικότητα μέσω της χρήσης των κοινοτικών Ταμείων και μέσω της προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της. Όπως ανέφερε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, “Χρειαζόμαστε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και η Ελλάδα χρειάζεται επίσης τη ζώνη του ευρώ”.
Είναι μείζον εθνικό ζήτημα να σταματήσουμε να χρειαζόμαστε επιπλέον δανεικά. Την ίδια όμως στιγμή κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα, κινδυνεύει η οικονομία μας με κατάρρευση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει το δρόμο της εξόδου από το ευρώ και της σύγκρουσης με τους εταίρους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να κόψει τον ομφάλιο λώρο της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς την οποία θα καταρρεύσουν,αν δεν υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία. Συνεπώς, η έξοδος μας από το ευρώ αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο οικονομικά και γεωπολιτικά.