Έλληνες είναι οι περισσότεροι άστεγοι που επισκέπτονται το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στη Θεσσαλονίκη.
Το Κέντρο Ημερησίας Υποδοχής Αστέγων στους 2 μήνες λειτουργίας του κατέγραψε ραγδαία αύξηση επισκέψεων τον Ιούνιο του 2013. Τον Ιούνιο επισκέφτηκαν το κέντρο 1.213 την στιγμή που τον Μάιο του 2013 καταγράφτηκαν 431 επισκέψεις
Αυτή την στιγμή οι επισκέπτες είναι 182 εκ των οποίων οι 125 είναι Έλληνες. Ανάμεσα τους 162 άνδρες και 20 γυναίκες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι παντρεμένοι με παιδιά. Το 42% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ και το 27% απόφοιτοι Λυκείου.
Το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων επισκέπτονται ακόμα άνθρωποι από την Βουλγαρία, Αλβανία, Πακιστάν, Σύρια, Τουρκία, Σρι Λανκα. Από τα συνολικά 182 άτομα, που ζήτησαν βοήθεια από το Κέντρο, οι 91 ζουν στο δρόμο, οι 50 σε ξενώνες και οι 22 σε ακατάλληλα καταλύματα.
Αυτά τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα και οι εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ Στεφανία Πανταζή και Νικόλαος Γαβαλάς, με αφορμή την παρουσίαση και λειτουργία του προγράμματος “Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας” στο δήμο Θεσσαλονίκης.
”Ελπίζω ότι τα προγράμματα που σχεδιάζουμε από το καλοκαίρι το Σεπτέμβριο να είναι ουσιαστικά. Κύριο μέλημα μας είναι όχι η ελεημοσύνη αλλά πως θα μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα στους πολίτες να βγάζουν ένα μεροκάματο.” δήλωσε ο Γιάννης Μπουταρής.
Από την πλευρά της η κ. Γούλα τόνισε πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρωπινό δυναμικό και πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε αύξηση των εργαζομένων στις υπηρεσίες.
”Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις οπωσδήποτε στην επομένη διαδικασία ανανέωσης του προγράμματος που οφείλει να υπάρχει, οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει αύξηση ατόμων στις υπηρεσίες. Πρώτιστο και αναγκαίο θέμα είναι να υπάρχει και να συνεχιστεί το πρόγραμμα των κοινωνικών δομών. ” είπε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος (ΕΣΠΑ) ως τον Ιούλιο του 2015.
Αρωγοί στην προσπάθεια του δήμου Θεσσαλονίκης είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ, οι οποίες συντονίζουν το πρόγραμμα “Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας” στο δήμο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 δίκτυα κοινωνικών δομών τα οποία λειτουργούν εδώ και κάποιους μήνες απασχολώντας 40 εργαζόμενους. Οι δομές του δικτύου είναι οι εξής: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δομή Παροχής Συσσιτίου, Δημοτικός Λαχανόκηπος, Τράπεζα Χρόνου, Γραφείο Διαμεσολάβησης, Υπνωτήριο, Κοινωνικό Φαρμακείο και Ανοικτό κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων.
Πρόθεση του δήμου Θεσσαλονίκης, της ΑΡΣΙΣ και της PRAKSIS είναι να αυξήσουν τον αριθμό ατόμων που ωφελούνται από τις δομές και αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, ματαίωσης και θυμού.
Συνολικά οι δικαιούχοι των δομών ανέρχονται στους 625. Τον Μάρτιο επισκέφτηκαν τις κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης 1.591 άνθρωποι .
Ο μέσος όρος ηλικίας των δικαιούχων είναι 25 με 65 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό που επισκέπτονται τις κοινωνικές δομές του δήμου είναι άνδρες, καθώς από τους 1591 επισκέπτες οι 922 είναι άνδρες όταν οι γυναίκες είναι 669.
Το κοινωνικό φαρμακείο λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2013 και μέχρι στιγμής παρέχει ιατρική περίθαλψη σε 544 άνδρες και 465 γυναίκες. Ο αριθμός φαρμάκων που προμηθεύτηκαν οι ασθενείς φτάνει τα 2.236 φάρμακα. Το κόστος ανέρχεται στο ποσό των 30.305 ευρώ.
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική και υπάρχει στήριξη στους εξυπηρετούμενους. Το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κοινωνικό φαρμακείο είναι η προσέλευση ανασφάλιστων πολιτών, στους οποίους δεν υπάρχει δυνατότητα ασφάλισης.
Η δομή της Ιατρικής Υπηρεσίας εξυπηρέτησε 97 άτομα σε 2 μήνες και παρέπεμψε 37 περιστατικά σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η ιατρική υπηρεσία έχει ανάγκη από ενίσχυση στις θέσεις των δερματολόγων και των ψυχιάτρων.
Τέλος για τον Λαχανόκηπο στην περιοχή των λουτρών Θέρμης, χρησιμοποιούνται 100 τεμάχια γης, έχοντας γίνει ήδη ειδική προετοιμασία για την βελτίωση του εδάφους ενώ έχουν τοποθετηθεί και αρδευτικά δίκτυα. Τα άτομα που καλλιεργούν τον λαχανόκηπο είναι 46 με μέσο όρο ηλικίας 38 ετών. Οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες που θέλουν να απασχοληθούν με ένα δημιουργικό τρόπο . Τα οπωροκηπευτικά που βγαίνουν από τους λαχανόκηπους χρησιμοποιούνται στο κοινωνικό παντοπωλείο.