Οι επιπτώσεις της πώλησης του ΟΛΠ, βρέθηκαν στο επίκεντρο κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, σήμερα το μεσημέρι, οι υποψήφιοι δήμαρχοι έξη δήμων του Πειραιά.
Στην διάρκεια της συνέντευξης οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Σαλαμίνας Δέσποινα Καρούση, Κορυδαλλού Καίτη Κυλάκου και Νίκαιας- Ρέντη Κώστας Παπαδόπουλος κάλεσαν όλους τους νυν δημάρχους και τους υποψήφιους δημάρχους των παραπάνω πόλεων να θέσουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών της την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού. Παράλληλα, εξέφρασαν την αντίθεση τους στο κυβερνητικό σχέδιο που υλοποιείται.
Στις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές υπογράμμισαν μεταξύ άλλων τα εξής:
Θοδωρής Δρίτσας («Το Λιμάνι της Αγωνίας»): «Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού συνδέεται άρρηκτα με το μέλλον των πόλεων μας διότι ο Πειραιάς στο σύνολο του και ο λιμενικός του χώρος αποτελούν μια ενιαία παραγωγική- οικονομική ενότητα. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση έχουν ταχθεί όλοι οι σημερινοί δήμαρχοι, όλα τα Επιμελητήρια, οι εργατικές και οι εργοδοτικές ενώσεις. Συμπαρατασσόμαστε με την Παμπειραϊκή Επιτροπή κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και στηρίζουμε τους αγώνες των φορέων που συμμετέχουν σε αυτή. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να θέσουν όλοι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους το θέμα της ιδιωτικοποίησης. Ένα λιμάνι, που αναπτύσσεται σε βάρος των πόλεων δεν μπορεί να είναι παραγωγικό για το κοινωνικό σύνολο».
Ο Θ. Δρίτσας κατήγγειλε ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος «παρεισέφρησε σειρά φωτογραφικών διατάξεων για να περάσει το λιμάνι στην Cosco» και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επανέλαβε ότι με δεδομένες και τις μέχρι τώρα αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποιητική πλειοψηφία για να ξεκινάει την διαδικασία πώλησης και χαρακτήρισε «λαθροχειρίες» του ΤΑΙΠΕΔ τους ισχυρισμούς περί ζημιογόνου ΟΛΠ.
Χρήστος Βρεττάκος («Άλλος Δρόμος»): «Στην συγκέντρωση των εργαζόμενων, κανένας Δήμαρχος από τις πόλεις, που ζουν εδώ και δεκαετίες από το λιμάνι, δεν ήταν εκεί. Για το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σημαίνει περισσότερη ανεργία, σημαίνει περισσότερο οικονομικό μαρασμό και επιπλέον σημαίνει, ότι η ευρύτερη περιοχή των Λιπασμάτων θα παραδοθεί στα χέρια των κερδοσκόπων».
Γιάννης Λαγουδάκης («Μαζί για την Ανατροπή»): «Πρέπει να συγκρουστούμε με τις αρνητικές για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΕΖ) επιδιώξεις της κυβέρνησης, για ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα του ΟΛΠ σε ιδιώτες, που βάζει σε κίνδυνο ακόμη και τη συνέχιση της ύπαρξης της ΝΕΖ, αφού σε αυτόν ανήκουν οι χώροι και οι υποδομές».
Δέσποινα Καρούση (ΝΑΥΜΑΧΗΑ): «Για τη Σαλαμίνα, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα είναι καταστροφική για έναν επιπρόσθετο λόγο. Θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή, τον ήδη υποβαθμισμένο προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων και θα ολοκληρώσει την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής. Θα διεκδικήσουμε, μαζί με τους πολίτες, το λιμάνι να παραμείνει δημόσιο και θα απαιτήσουμε την επανάκτηση και άμεση αποκατάσταση των ιστορικών χώρων του Τύμβου Σαλαμινομάχων και του αρχαίου λιμένα στα Αμπελάκια».
Καίτη Κυλάκου («Πάμε Αλλιώς»): «Ο ΟΛΠ είναι ένας κερδοφόρος Οργανισμός και γίνεται προσπάθεια με αυτή την διαδικασία-εξπρές, που είναι και αντίθετη με το Σύνταγμα, να παραχωρηθεί. Είμαστε εδώ και συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις, στον κοινό αγώνα για να μείνει το λιμάνι υπό δημόσιο έλεγχο, για να μείνει ο ΟΛΠ όρθιος και να στηρίξει την ελληνική οικονομία και την οικονομία του Πειραιά στα μεγάλα της επόμενα βήματα».
Κώστας Παπαδόπουλος («Κόντρα στο Ρεύμα»): «Καλούμε όλες τις παρατάξεις της Νίκαιας-Ρέντη να πάρουν σαφή θέση, απέναντι στο ξεπούλημα του ΟΛΠ. Πρέπει η Αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει να σταματήσει το ξεπούλημα του ΟΛΠ, να σταματήσει το «πλιάτσικο» στο Ελληνικό και στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας».