Η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βελτιωθεί λίγο πριν τις ευρωεκλογές, όμως παρατηρείται μια αυξανόμενη απροθυμία στην παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσκόπηση Pew Research Center. Περισσότεροι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ είναι οι Έλληνες και οι Ιταλοί. Παράλληλα στην Ελλάδα το 47% εκφράζει αντισημιτικές απόψεις, με το ίδιο ποσοστό να αυξάνεται ελαφρώς ως προς την εχθρότητα στους Ρομά και τους Μουσουλμάνους.
Η υποστήριξη της ΕΕ στις περισσότερες από τις επτά χώρες που περιλήφθηκαν στην έρευνα του Pew Research Center, έναν ανεξάρτητο οργανισμό με έδρα την Ουάσινγκτον, παραμένει χαμηλότερη από ό, τι πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης και κρίσης χρέους το 2008. Πολλά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως το Ευρωκοινοβούλιο, έλαβαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Τα αποτελέσματα, μέρος της ετήσιας έρευνας του Pew, ήταν ακόμη ένα σημάδι ότι το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που ξεκίνησε πριν από πάνω από έξι δεκαετίας ως μια προσπάθεια να ενωθεί η ήπειρος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει γίνει για πολλούς Ευρωπαίους ένα σύμβολο μιας ανεπιθύμητης παρέμβασης και οικονομικής κακοδιαχείρισης.
Παρόλ’ αυτά, η δημοσκόπηση δείχνει ότι κατά μέσο όρο το 52% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη για την Ε.Ε ενώ θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί. Η άποψη αυτή παρουσίασε αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2013.
«Η κρίση του ευρώ που ξεκίνησε το 2008 έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στην εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως αναφέρει η έρευνα. Όμως, υπάρχει και «μια αξιοσημείωτη μείωση του αισθήματος απόγνωσης» και «μια νέα αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι τα χειρότερα πέρασαν».
Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 7.022 άτομα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία από τις 17 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν δέκα ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές, οι οποίες είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ το 2009. Η έρευνα, που έγινε με τηλεφωνικές και προσωπικές συνεντεύξεις, έχει περιθώριο σφάλματος που κυμαίνεται από +/- 4%, ανάλογα με τη χώρα.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας έδωσε στο Ευρωκοινοβούλιο περισσότερες αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της άσκησης βέτο σε διεθνείς συμφωνίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ. Παράλληλα ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μόνου θεσμικού οργάνου της Ένωσης που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες, στην επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν προτείνει νόμους σε μια ευρεία κλίμακα θεμάτων όπως τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την κλιματική αλλαγή.
Προκειμένου να αυξήσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τις επικείμενες εκλογές το Ευρωκοινοβούλιο (οι πολιτικές του ομάδες) επέλεξε τους υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν, οι οποίοι κάνουν προεκλογικές εκστρατείες και παίρνουν μέρος σε τηλεοπτικά debate. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τα υψηλά ποσοστά αποχής ενδέχεται να συνεχιστούν. Η προσέλευση στην κάλπη μειώθηκε, φτάνοντας περίπου στο 40% το 2009 από το 60% στις ευρωεκλογές του 1989.
Στην έρευνα του Pew Research Center, το 36% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν, δήλωσε ότι βλέπουν θετικά το Ευρωκοινοβούλιο.
Παράλληλα, η Γερμανία εμφανίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση, καθώς οι απαντήσεις ότι «η οικονομία της χώρας πηγαίνει καλά» ή ότι η «ευημερία της ενισχύθηκε από την ένταξη στην Ένωση», ήταν πολύ περισσότερες σε σχέση με άλλα τα άλλα κράτη. Ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς συμφώνησαν ότι η ΕΕ δεν κατανοεί τις ανάγκες των γερμανών πολιτών. Σύμφωνα με το Pew Research Center, αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι μισοί από τους Γερμανούς που έλαβαν μέρος στην έρευνα, σε σχέση με το 44% το προηγούμενο έτος, είναι αντίθετοι στο να δοθούν στην ΕΕ περισσότερες εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με οικονομικά ζητήματα.
Η μόνη χώρα που εμφανίζει αύξηση στην υποστήριξη της μεταφοράς περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες είναι ηΠολωνία, με ποσοστό 44%, σε σύγκριση με το 38% το 2013.
Οι ενδοιασμοί για την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες έρχονται κατά κάποιο τρόπο σε αντίθεση με τη στάση που τήρησε ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, ο οποίος κάλεσε σε ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέσο για την εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης και υπεράσπισης της ΕΕ ως προς τον ξένο ανταγωνισμό.
Από την άλλη, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει δηλώσει ότι κάποιες εξουσίες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα κράτη-μέλη, όπως η Μ. Βρετανία, όπου το 76% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι αντίθετη με την εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στην ΕΕ. Επίσης, ο Γιούνκερ έχει ζητήσει απλούστευση της νομοθεσίας.
Στη Γαλλία, στην οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στη θετική στάση απέναντι στην ΕΕ, η δημοσκόπηση αναδεικνύει ότι ζητήματα όπως η μετανάστευση διχάζουν την κοινή γνώμη, παράγοντας εξάλλου που μπορεί να ενισχύσει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν στις ευρωεκλογές. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων στη Γαλλία τάσσονται υπέρ αυστηρότερων περιορισμών στη μετανάστευση ενώ γύρω στο 30% έχουν αρνητική άποψη για τους Μουσουλμάνους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
«Το γεγονός ότι το αντι-μουσουλμανικό αίσθημα είναι ισχυρότερο στην δεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος, εξηγεί κατά ένα μέρος την απήχηση του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία καθώς και των λαϊκιστών, ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε άλλες χώρες», ανέφερε ο Bruce Stokes από το Pew Research Center.
Η εντονότερη δυσαρέσκεια προς την ΕΕ εμφανίζεται στις χώρες επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, την Ελλάδα και την Ιταλία, όπου τα υψηλά επίπεδα εχθρότητας εναντίον μεταναστών και μειονοτήτων έχουν επίσης ενισχύσει την υποστήριξη σε εξτρεμιστικές ομάδες.
Στην Ελλάδα, το 47% των ερωτηθέντων εξέφρασαν αντι-σημιτικές απόψεις, ενώ ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό βλέπουν αρνητικά τους Ρομά και τους Μουσουλμάνους. Στην Ιταλία, η μεγάλη πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν δυσμενή άποψη για τους Μουσουλμάνους και τους Ρομά.