3,5 δισ. ευρώ λείπουν για να συγκεντρωθούν τα ποσά για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου τον Αύγουστο, και οι αγορές «απαγόρευσαν» την κάλυψή τους με την έκδοση του ελληνικού ομολόγου την περασμένη βδομάδα – συγκεντρώθηκε μόνο 1,5 δισ. ευρώ και με «τσιμπημένο» επιτόκιο. Οι αγορές έκλεισαν ένα από τα «περάσματα» που η κυβέρνηση πίστευε ότι ήταν ανοιχτά…
Να υπενθυμίσουμε ότι η 6η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, που έπρεπε να είχε ήδη γίνει πριν τις εκλογές του Μαΐου, μετατέθηκε για εκλογικούς-πολιτικούς λόγους για το ερχόμενο φθινόπωρο. Με τον τρόπο αυτό όμως μετατέθηκε για τα τέλη του φθινοπώρου και η εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης των 2,9 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκής πλευράς αλλά και μία δόση 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, ενώ καθυστερεί ανεξήγητα άλλο 0,4 δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση. Με λίγα λόγια λείπουν 5,0 δισ. ευρώ. Από τα οποία, τα 3 δισ. ευρώ καλύφτηκαν με την προηγούμενη έξοδο στις αγορές…
Εξαιρώντας τα λεφτά που υπάρχουν «στο ταμείο», δηλαδή τα ρευστά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν ελάχιστα το 1,0 δισ. ευρώ, η Ελλάδα «έχει λαμβάνειν» 1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και 1,8 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της), με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιήσει τα 6 προαπαιτούμενα του Ιουλίου. Έχει όμως να πληρώσει τον Αύγουστο 4,1 δισ. ευρώ για λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 1,8 δισ. ευρώ δόση επιστροφής στο ΔΝΤ για το πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα.
Όπως και να τα μετρήσουμε, λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου περίπου 2 δισ. ευρώ ενόψει των πληρωμών του Αυγούστου. Πώς θα καλυφτούν; Να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές μέχρι και τον Αύγουστο, θα ήταν σκέτος τυχοδιωκτισμός…
Με το «ατύχημα» της αποτυχημένης εξόδου στις αγορές, η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνθήκες ταμειακής ασφυξίας, η δε τρόικα έχει στα χέρια της ένα ακόμη «όπλο» εκβιασμού. Αν οι αγορές έκλεισαν ένα από τα περάσματα, η τρόικα τώρα έχει όλα τα «χαρτιά» στα χέρια της για να κλείσει τα υπόλοιπα. Και ήδη η κυβέρνηση δείχνει να ξεχνάει σιγά-σιγά; Όσα έλεγε μέχρι χθες περί «χαλάρωσης», «μείωσης φόρων» κ.λπ. κ.λπ. Τώρα είναι αναγκασμένη να ενορχηστρώνει ξανά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα όπως αυτό με το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» και να δηλώνει ότι θα «προτείνει» στην τρόικα τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα επειδή είναι «αναποτελεσματικός».
Και επειδή, όπως πάντα, η οικονομία είναι… πολιτική, τώρα όλοι αναμένουν τις πολιτικές συνέπειες όλων αυτών, στο κρίσιμο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας…