Αμφιβολίες για τους στόχους της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2015, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνοντας μάλιστα στην εκτίμηση ότι η δημοσιονομική στρατηγική της δεν «προσαρμόζεται» παρά μόνο «εν μέρει» στις «απαιτήσεις» του συμφώνου σταθερότητας.
Κατά την Κομισόν «Το επίπεδο των λεπτομερειών των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι ανεπαρκές προκειμένου να εγγυηθεί με αξιόπιστο τρόπο την διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος για το 2015 το αργότερο, όπως το είχε διαβλέψει η πρόβλεψη του ελλείμματος που ανακοινώθηκε από την Επιτροπή για τον επόμενο χρόνο (3,4% του ΑΕΠ) και δεδομένης μιας υποκείμενης διαρθρωτικής προσαρμογής που απέχει πολύ από το να φθάσει στο επίπεδο που έχει συστήσει το Συμβούλιο».
Να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της στο όριο που έχει θεσπίσει η ΕΕ, ήτοι κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2015 και έλαβε μια παράταση 2 ετών και για να το επιτύχει, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε ένα ευρύ πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου περιλαμβάνεται το μέτρο-κλειδί του Συμφώνου Ευθύνης που προτάθηκε στις επιχειρήσεις για την τόνωση της απασχόλησης. Έκτοτε ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα μείωσης των δαπανών ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2014.
Πάντως οι Βρυξέλλες χαιρέτισαν τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η γαλλική κυβέρνηση, οι οποίες οδεύουν προς «τη σωστή κατεύθυνση».
«Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν, πριν από τις ευρωεκλογές, ένα πακέτο σημαντικών διαρθρωτικών μέτρων. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι τα μέτρα αυτά οδεύουν ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τονίζοντας ότι «Τα μέτρα αυτά είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας και των ίδιων των Γάλλων», ενώ διευκρίνισε ότι έπρεπε να ληφθούν για να εγγυηθούν την ανταγωνιστικότητα της χώρας «σε ένα διεθνές περιβάλλον πολύ πιο απαιτητικό».
«Είναι απαραίτητο η Γαλλία να συνεχίσει με αποφασιστικότητα αυτές τις μεταρρυθμίσεις τους επόμενους μήνες. Ένας μεγαλύτερος έλεγχος των δαπανών συνιστά μια καλή προσέγγιση» υποστήριξε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν με τον κ. Μπαρόζο να επιχειρεί στο τέλος να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας η Επιτροπή έσπευσε να θυμίσει ότι δεν επιβάλλει καμία απόφαση. «Πρόκειται για μια άσκηση που πραγματοποιείται συλλογικά μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών αρχών» είπε χαρακτηριστικά.