Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Μία από τις βασικές απορίες που δημιούργησε ο προϋπολογισμός του 2014 είναι γιατί η κυβέρνηση, με ανοιχτό το θέμα του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή ενώ πιέζεται για επιπλέον μέτρα για το 2014, αύξησε την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 από τα 340 εκατ. ευρώ του προσχεδίου του προϋπολογισμού σε 812 εκατ. ευρώ στον ίδιο τον προϋπολογισμό.
Η δική μας έρευνα οδηγεί στην εξής «μεγάλη είδηση»: η κυβέρνηση σκοπεύει να «μοιράσει» προεκλογικά, τον Απρίλιο, το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, επικαλούμενη τη σχετική απόφαση του Eurogroup που ενέκρινε το δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα και το δεύτερο μνημόνιο, η οποία προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δώσει με τη μορφή κοινωνικών παροχών προς τις πιο δεινοπαθούσες κοινωνικές κατηγορίες το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από τους στόχους του προγράμματος.
Δεδομένου λοιπόν ότι η αρχική πρόβλεψη του δεύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος ήταν για ισοσκελισμένο πρωτογενές αποτέλεσμα το 2013, η κυβέρνηση «δικαιούται» να μοιράσει το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, δηλαδή περίπου 550 εκατ. ευρώ.
Αυτό είναι το «μεγάλο κόλπο» με το οποίο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι θα αλλάξει το κλίμα ενόψει των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.
Όμως το «μεγάλο κόλπο» έχει μία προϋπόθεση και βαριές συνέπειες.
Η προϋπόθεση είναι να αποδεχτεί η τρόικα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι όντως 812 εκατ. ευρώ. Αυτό θα «αποδειχτεί» και τυπικά όταν, τον Απρίλιο, η Eurostat θα επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013. Τα στοιχεία θα αποστείλει στη Eurostat ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Ανδρέας Γεωργίου.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα που μπορεί να χαλάσει τους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά: ο κ. Α. Γεωργίου δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση και θεωρείται «άνθρωπος της τρόικας» (είχε διατελέσει στέλεχος του ΔΝΤ και έχει εκκινήσει εις βάρος του έρευνα για κακουργηματικές πράξεις όσον αφορά τα ελληνική στατιστικά στοιχεία για το 2009, όταν το ελληνικό έλλειμμα «φούσκωσε» μέχρι το 15% του ΑΕΠ…).
Πρόσφατα, με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είχε εμμέσως αμφισβητηθεί ότι το πλεόνασμα του 2013 θα είναι μεγαλύτερο του προβλεπομένου… Έτσι, το ερώτημα είναι αν η Eurostat θα επικυρώσει πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα και μάλιστα του ύψους που προβλέπει ο προϋπολογισμός (812 εκατ. ευρώ).
Οι βαριές συνέπειες αφορούν το εξής: Εάν τελικά η τρόικα δεχτεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 812 εκατ. ευρώ, θα απαιτήσει στη συνέχεια να είναι αντίστοιχα αυξημένα τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα έτη – να είναι «βιώσιμο», δηλαδή διατηρήσιμο το πλεόνασμα. Στο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξάνεται περίπου κατά 3 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Αν, με βάση πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ το 2013, διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός αύξησης του πλεονάσματος χρόνο με το χρόνο, τότε ο «θρίαμβος» των κ. Σαμαρά και Στουρνάρα θα πληρωθεί με επιπλέον μέτρα πολλών δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια!
Επειδή τα γνωρίζει αυτά ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας, αύξησαν ελάχιστα την πρόβλεψη και για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, έτσι για το… ξεκάρφωμα.
Αποκαλύπτεται έτσι ο παραλογισμός με τους πανηγυρισμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα: βάζεις περισσότερους φόρους και κόβεις παραπάνω δαπάνες κατά 812 εκατ. ευρώ, έτσι εμφανίζεις αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα… 812 εκατ. ευρώ, από το οποίο «επιστρέφεις» τα 550 εκατ. ευρώ, αλλά αναγκάζεσαι όλα τα υπόλοιπα χρόνια να ξανακόψεις κάθε χρόνο επιπλέον 812 εκατ. ευρώ για να είναι το πλεόνασμα διατηρήσιμο!
Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS