Παρόλο που από το πρώτο εξάμηνο 2012 έως το πρώτο εξάμηνο 2013 η απασχόληση στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 5,28%, με περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί, στο λιανεμπόριο καταστημάτων τροφίμων την ίδια περίοδο η απασχόληση παρουσιάζει αύξηση κατά 3,61%, δηλαδή περίπου 6.700 περισσότερες θέσεις εργασίας.
Συνολικά το λιανεμπόριο παρουσιάζει αύξηση 1,51% η οποία οφείλεται στο λιανεμπόριο τροφίμων, καθώς ο δείκτης του λοιπού λιανεμπορίου παρουσιάζει μείωση κατά 2,22%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα δύο κυρίως παραγόντων. Πρώτον της ανάπτυξης και εξυγίανσης των δικτύων του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων (κυρίως νέα καταστήματα σουπερ μάρκετ από τις μεγάλες αλυσίδες του κλάδου) και δεύτερον από την απελευθέρωση των καναλιών πώλησης συγκεκριμένων προϊοντικών ομάδων (π.χ. απελευθέρωση της αγοράς βρεφικού γάλακτος, καπνού και τύπου, νέα υγειονομική διάταξη) η οποία δημιούργησε αυξημένες ανάγκες απασχόλησης για προσωπικό στις εταιρείες του κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανεπτυγμένα δίκτυα προκαλούν επιπλέον νέες επενδύσεις στην οργάνωση, μηχανογράφηση και συντήρηση του δικτύου, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν νέες ανάγκες προσωπικού.
Επίσης η αύξηση της απασχόλησης έρχεται ενάντια στις πιέσεις που ασκεί η μείωση των πωλήσεων στον κλάδο κατά 5%.
Τα στοιχεία της πανελλήνιας έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), με δείγμα 2.000 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα δείχνει ότι οι καταναλωτές σε ποσοστό 70% θεωρούν ότι τα σουπερμάρκετ προστατεύουν τις θέσεις εργασίας περισσότερο από τους άλλους κλάδους της οικονομίας. Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών – 73% – θεωρεί ότι τα σουπερμάρκετ λόγω των πανελλήνιων δικτύων καταστημάτων που έχουν αναπτύξει συνεισφέρουν στην ενίσχυση της περιφέρειας και στην αποκέντρωση, αντικατοπτρίζοντας έτσι την αυξανόμενη σημασία που έχει η προσφερόμενη απασχόληση στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας.