Ενώ η Goldman Sachs δεν περιμένει πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές σύντομα (we do not expect Greece to go back to capital markets any time soon), στις Βρυξέλλες προσπαθούν να ψυχαναλύσουν τις κυβερνητικές κραυγές κατά των οριζοντίων μέτρων, αλλά και των απειλών περί Τσίπρα. Στο μέγαρο Μαξίμου διοχετεύουν προς κάθε κατεύθυνση πως το ενδεχόμενο εκλογών είναι πιθανό, αλλά όχι επιθυμητό.
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών που θεωρούν αυτοκτονική μια προσφυγή στις εκλογές, διαβεβαιώνουν ότι ουδέποτε ζητήθηκαν οριζόντιες περικοπές και ότι συνιστούν την περιστολή δαπανών που δεν αγγίζουν τις κοινωνικές παροχές. Τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ήδη για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014, αλλά και 3% και 4,5% του ΑΕΠ από το 2015 μέχρι και το 2016, ως προϋπόθεση για το τρίτο δάνειο και την νέα αναδιάρθρωση του χρέους.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της μοιάζει να δοκιμάζει τις πολιτικές αντοχές της εντός και εκτός Βουλής, αλλά και στο εξωτερικό σε μία πολιτική διαπραγμάτευση, για τα μέτρα και το χρέος, που αναμένεται να διαρκέσει. Το ερώτημα είναι αν θα ψηφιστούν πρόσθετα μέτρα 1 δις ευρώ για το 2014 από τους βουλευτές.
Στην πραγματικότητα υπάρχει έντονη αμηχανία, τόσο στην Αθήνα, όσο και στις Βρυξέλλες γιατί αντιλαμβάνονται ότι οι καταστάσεις είναι πλέον οριακές, γιατί δεν είναι μόνο μια ενδεχόμενη πολιτική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Ας μην ξεχνάμε ότι η γερμανική διαπραγμάτευση προχωράει πολύ δύσκολα. Στην Αθήνα δεν μπορούν να διανοηθούν ότι η εκκρεμούσα από το καλοκαίρι δόση του 1 δις ευρώ ότι δεν θα καταβληθεί μέσα στο Νοέμβριο.
Η πολιτική διαπραγμάτευση πάντως δεν μπορεί να αρχίσει. Από το Βερολίνο διαμηνύουν να μην τολμήσει η Αθήνα να μοχλεύσει τα προβλήματά της ώστε να αναδειχθούν σε κεντρικό θέμα της διαπραγμάτευσης CDU-SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως συνέβη με τις εκλογές.