22 Ιουλίου 2014. 8:00 το πρωί. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επιστρέφει από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι τραυματίες κατέκλυσαν το τμήμα επειγόντων περιστατικών – πολλοί από τους οποίους ήταν ήδη ασθενείς που μεταφέρονταν από το νοσοκομείο Αλ Άξα, το οποίο βομβαρδίστηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της μέρας.
«Θα έχουμε μια πολυάσχολη νύχτα» ανέφερε ο Άλαα, οδηγός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, καθώς ο ήλιος έδυε την 21η Ιουλίου. Με τις εκρήξεις των πυραύλων από τα ισραηλινά άρματα μάχης και τα πολεμικά πλοία να αντηχούν λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη βάση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η χειρουργική ομάδα κατευθύνθηκε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου το ιατρικό προσωπικό ανέμενε ήδη μεγάλη εισροή τραυματιών κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Ανέλαβα τη φροντίδα δύο νέων ασθενών που εισήχθησαν στο τμήμα εντατικής θεραπείας στην μονάδα για τα σοβαρά εγκαύματα», λέει η Αντριάνα, αναισθησιολόγος. «Ο πρώτος τραυματίας ήταν μια νεαρή μητέρα, 24 ετών. Η νεαρή γυναίκα είχε θαφτεί κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της για 12 ώρες. Είχε χάσει την κόρη της και 10 ακόμη μέλη της οικογένειάς της εκεί. Κάναμε ό, τι μπορούσαμε για να την σώσουμε, αλλά πέθανε σήμερα το πρωί».
Ο δεύτερος τραυματίας που φρόντιζε η Αντριάνα ήταν ένα 10χρονο αγόρι. «Το μικρό αγόρι είχε χάσει ήδη τον πατέρα του. Μόνο η μητέρα του ήταν μαζί του. Μια βόμβα χτύπησε το σπίτι τους, το οποίο κατέρρευσε. Το μικρό αγόρι είχε υποστεί σύνδρομο καταπλάκωσης, ενώ είχε 100 πληγές σε ολόκληρο το σώμα από τα θραύσματα».
Μετά την χειρουργική επέμβαση, το αγόρι εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας εγκαυμάτων στο νοσοκομείου Αλ Σίφα. Μια μικρή πληγή ανησύχησε ιδιαιτέρως την Κέλλυ, την άλλη αναισθησιολόγο της ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ήταν μια μικρή τομή στην κοιλιά, από την οποία δεν σταματούσε η αιμορραγία» ανέφερε η Κέλλυ. «Ζήτησα μια αξονική εξέταση της κοιλιάς του αγοριού, και είδα ότι είχε εσωτερική αιμορραγία. Τα θραύσματα της βόμβας είχαν προκαλέσει επτά διατρήσεις στο λεπτό έντερο».
«Με αυτή την κίνηση, η συνάδελφός μου έσωσε τη ζωή του αγοριού» προσθέτει η Αντριάνα.
Ο Κόσιμο, χειρουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είχε μόλις αφαιρέσει τη σφαίρα που διαπέρασε την καρδιακή φλέβα μιας 20χρονης γυναίκας. «Οι άλλοι δύο ασθενείς που χειρούργησα χθες το βράδυ είχαν θωρακικά τραύματα από εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά τους».
Πολλοί από τους τραυματίες που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Άλ Άξα, το οποίο βομβαρδίστηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. «Ένας 20χρονος άνδρας νοσηλευόταν στο Αλ-Άξα, όταν το νοσοκομείο χτυπήθηκε» εξηγεί η Κέλλυ. «Ήρθε στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών. Έπρεπε να ακρωτηριάσουμε και τα δύο πόδια κάτω από το γόνατο. Η εγχείρηση κράτησε σχεδόν τρεις ώρες.
Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις στο χειρουργείο είναι πολύ σοβαρές και απαιτούν αρκετούς χειρουργούς. «Χθες είχαμε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις νευροχειρουργικής» προσθέτει η Κέλλυ. Μερικές φορές, όταν οι τραυματίες φτάνουν στο νοσοκομείο είναι ήδη πολύ αργά. «Ένα μικρό 8χρονο κορίτσι μεταφέρθηκε στο χειρουργείο» εξηγεί η Αντριάνα. «Είχε χάσει και τα δύο της πόδια σε μια έκρηξη και υπέστη πολλαπλά τραύματα, συμπεριλαμβανομένου κι ενός τραύματος στο κεφάλι. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να απαλύνουμε τον πόνο της».
Τα επείγοντα είναι γεμάτα παιδιά με μικροτραύματα. Σύμφωνα με τον Κόσιμο, 30% των ασθενών στη μονάδα νοσηλείας είναι παιδιά.
Εκείνο το βράδυ, οι τραυματίες φθάνουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας ανά ομάδες των τριών, τεσσάρων ή πέντε ατόμων. Η πρώτη ομάδα ήρθε από τη γειτονιά Σουχαγιέ, η οποία εξακολουθεί να βομβαρδίζεται. Η τελευταία ομάδα που είδε η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήρθε από την περιοχή γύρω από το Νοσοκομείο Αλ Άξα. Τουλάχιστον πέντε από αυτούς πέθαναν στο νοσοκομείο.
Τα ξημερώματα, μια βόμβα έπεσε από αέρος κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. «Ολόκληρο το κτήριο της μονάδας εγκαυμάτων κουνήθηκε σα να είχε γίνει σεισμός» ανέφερε ένα μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Στις 8 το πρωί η ομάδα φεύγει από το νοσοκομείο και επιστρέφει στο γραφείο. Ο καθένας περιγράφει τη νύχτα του, κρατώντας ένα φλιτζάνι καφέ. Οι υπόλοιποι ακούν τις συγκλονιστικές αναφορές με χαμηλωμένο βλέμμα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 10 νεκροί και 130 τραυματίες ήταν ο απολογισμός των βραδινών βομβαρδισμών. Δεδομένης της εμπειρίας της ομάδας στο νοσοκομείο Αλ Σίφα το προηγούμενο βράδυ, όλοι συμφωνούν ότι ο αριθμός αυτός ακούγεται μικρός.
*Φωτογραφία από τη μονάδα εντατικής θεραπείας, Γάζα, Ιούλιος 2014 © Samantha Maurin/MSF
Επείγουσα έκκληση για βοήθεια
Κάντε μια δωρεά σήμερα στον ειδικό λογαριασμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Γάζα:
Μέσω τράπεζας
Alpha Bank: IBAN GR87 0140 1040 1040 0278 6014 374
Μέσω internet (http://support.msf.gr/gaza)
Μέσω σταθερού τηλεφώνου ΟΤΕ: 901 11 153 153
(€3,69 / κλήση, ΟΤΕ Γραμμή βοήθειας : 801 11 16 500)
Πληροφορίες 210 5 200 500, www.msf.gr
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργαζόμαστε στη Γάζα για περισσότερα από 10 χρόνια, παρέχοντας ιατρικές, χειρουργικές και ψυχολογικές υπηρεσίες. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν ως αποτέλεσμα της έκκλησης αυτής θα διατεθούν σε όλα τα υπάρχοντα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα Παλαιστινιακά εδάφη.
Με €50 αγοράζουμε ιατρικά κιτ με τα οποία προσφέρουμε ιατρική φροντίδα σε 70 ασθενείς για 3 μήνες. Τα κιτ περιέχουν τα απαραίτητα φάρμακα κι εξοπλισμό προκειμένου το προσωπικό μας να διασφαλίσει την παροχή ιατρικής φροντίδας, ανεξάρτητα από την πρόσβαση ή όχι σε ιατρικές δομές.
Σημείωση:
Για να είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε στις επείγουσες κρίσεις αποτελεσματικά, από τα πρώτα κιόλας εικοσιτετράωρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρησιμοποιούμε προσυσκευασμένα κιτ με ιατροφαρμακευτικό υλικό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τα αποστέλλουμε άμεσα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη προκύψει ανάγκη. Παράλληλα, διασφαλίζουμε ότι θα παραδοθούν σε άριστη κατάσταση και μάλιστα με ένα αρκετά χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με το κόστος που απαιτείται για τη διαχείριση της συλλογής φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Για τους λόγους αυτούς, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δε δεχόμαστε φάρμακα ή άλλες δωρεές σε είδος.