Δεν κοιμηθήκατε καλά; Είδατε και κακό όνειρο; Δε φταίτε εσείς, αλλά… το φεγγάρι!
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές, οι άνθρωποι βλέπουν τα πιο περίεργα και πιο συναρπαστικά όνειρα όταν έχει πανσέληνο.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται, ακόμη, ότι το περιεχόμενο των ονείρων, που βλέπει κάποιος, δεν αλλάζει ανάλογα με τις εποχές ή τις ημέρες της εβδομάδας.
Όμως, την εβδομάδα λίγο πριν και λίγο μετά την πανσέληνο, τα όνειρα των ανθρώπων είναι «πιο παράξενα και περίεργα».
Ο ψυχολόγος Richard Wiseman οδηγήθηκε σε αυτήν την… «περίεργη» ανακάλυψη, καθώς ανέλυε τα όνειρα 1.000 εθελοντών, στους οποίους οι ερευνητές έπαιζαν διάφορους ήχους ενώ κοιμόντουσαν.
«Κάποιοι ονειρεύονταν, για παράδειγμα, ότι πετούσαν με ένα δράκο και στη συνέχεια κατέβαιναν από την πλάτη του και… έπιναν καφέ με τον George Clooney. Ορισμένοι έβλεπαν ότι είναι υπερήρωες, που πολεμούσαν το κακό» ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στη daily Mail.
«Στην πλειοψηφία τους τα όνειρα ήταν, βέβαια, πολύ συνηθισμένα και πεζά, όπως για παράδειγμα μια κλασική ημέρα σε ένα γραφείο» πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας συνδέονται με αυτά που είχαν βρει πριν από περίπου ένα χρόνο ελβετοί ερευνητές, οι οποίοι υποστήριζαν ότι μας παίρνει πιο πολύ χρόνο για να αποκοιμηθούμε όταν έχει πανσέληνο, ενώ η συνολική διάρκεια του ύπνου μας μειώνεται επίσης κατά 20 λεπτά.
Ο καθηγητής Wiseman πιστεύει, ακόμη, ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται στα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό, μπορεί να ευθύνονται για τις… «ενοχλήσεις» αυτές στα όνειρα των ατόμων.
Μέσα από τη μελέτη του, ο ίδιος, ανακάλυψε ακόμη ότι οι ήχοι της Φύσης (κελάηδισμα πουλιών και θρόισμα των φύλλων) έκανε τους εθελοντές να βλέπουν πιο «λουλουδάτα και πράσινα όνειρα», ενώ το κρώξιμο των γλάρων τους έκανε να ονειρεύονται τη θάλασσα.
Οι ήχοι από κόρνες αυτοκινήτων και την κίνηση στους δρόμους, αναστάτωνε τον ύπνο και τα όνειρα των εθελοντών.
«Βρήκαμε ένα τρόπο για να βοηθάμε τους ανθρώπους να βλέπουν πιο ήρεμα και γλυκά όνειρα. Αυτό ίσως αποτελέσει τη βάση για μια νέου τύπου θεραπεία, για εκείνους που υποφέρουν από συγκεκριμένα ψυχολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη» συνέχισε ο καθηγητής.
Τα αποτελέσματα της μελέτης του δημοσιεύτηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο «Night School».