Τι κρύβεται πίσω από τη «βόμβα» που -μέσω του γνωστού δημοσιεύματος των Financial Times (FT)- εξαπέλυσε το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες;
Ως γνωστόν, το ΔΝΤ «διέρρευσε» μέσω των FT ότι διαφωνεί με την υπόλοιπη τρόικα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Τις τελευταίες μέρες, λίγο πριν και κατά την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, ένα «μπαράζ» δημοσιευμάτων στις ελληνικές εφημερίδες ανέβαζε τις συνολικές νέες κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών σε 5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ επέλεξε να απαντήσει μέσω FT, διαρρέοντας ότι με βάσει τις δικές του εκτιμήσεις οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κυμαίνονται περί τα 20 δισ. ευρώ!
Το δημοσίευμα προκάλεσε σεισμικές δονήσεις στην Αθήνα, όπου ο «άξονας» τραπεζιτών -Προβόπουλου- Στουρνάρα πανικοβλήθηκε. Η πρώτη συνέπεια ήταν μια αδιόρατη αλλαγή στα δημοσιεύματα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, που πλέον ανέβηκαν (με έναν εντυπωσιακό συντονισμό σε όλο τον ελληνικό Τύπο!) από 5 δισ. ευρώ σε «λιγότερο από 6 δισ. ευρώ» ή «μεταξύ 5 και 6 δισ. ευρώ»…
Τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την «αναταραχή»;
1. Το ΔΝΤ όντως εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Η χαώδης διαφορά από τα 5-6 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση της ΤτΕ (βάσει του αισιόδοξου σεναρίου της έκθεσης της Black Rock) οφείλεται στη διαφορετική μέθοδο: το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να ενταχτούν στις επισφάλειες τα δάνεια των τραπεζών που έχουν αναχρηματοδοτηθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό (70%) και ακόμη περισσότερο όσα έχουν αναχρηματοδοτηθεί πάνω από μία φορές (στο 100%). Θεωρεί ότι με τη «φάμπρικα» των αναχρηματοδοτήσεων οι τράπεζες κρύβουν μεγάλο μέρος των επισφαλειών. Επίσης θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν αξιόπιστες προβολές για τις επισφάλειες το 2014, όταν αναμένεται να κορυφωθούν.
2. Το Ταμείο θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη το πλέον θετικό σενάριο της Black Rock, αλλά το δυσμενές σενάριο ή τουλάχιστον ένας συνδυασμός του θετικού και του δυσμενούς σεναρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δυσμενές σενάριο της Black Rock εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες σε 10-12 δισ. ευρώ.
3. Υποεκτιμώντας το ύψος των επισφαλειών και παίρνοντας υπόψη μόνο το ευνοϊκό σενάριο της Black Rock, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι τράπεζες δεν θα εξυγιανθούν πραγματικά, θα παραμείνουν «ζόμπι» που κινούνται σε οριακές καταστάσεις και θα παραταθεί η αδυναμία τους να χρηματοδοτούν την οικονομία. Αυτό όμως θα μπορούσε να παρατείνει την ύφεση και να τινάξει στον «αέρα» όλο το πρόγραμμα προσαρμογής.
Από δω και κάτω θα το πούμε εμείς με δικά μας λόγια (διερμηνεύοντας τις βαθύτερες σκέψεις του ΔΝΤ): το ευνοϊκό σενάριο της Black Rock είναι ευνοϊκό μόνο για τους ιδιώτες τραπεζίτες και μετόχους, οι οποίοι έτσι θα εξακολουθήσουν να μένουν στο τιμόνι των τραπεζών κατέχοντας μόλις το 10% του μετοχικού τους κεφαλαίου, αλλά είναι δυσμενές για την οικονομία. Διότι μόνο με αυτό το ευνοϊκό σενάριο μπορούν οι σημερινοί τραπεζίτες να μείνουν, έστω και δύσκολα, στο παιχνίδι και στις διοικήσεις των τραπεζών και να αποφύγουν ένα «κούρεμα» του μετοχικού τους ποσοστού ή να αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη…
Όταν λοιπόν δείτε κάποιους να «αγανακτούν» με το ΔΝΤ, να βγάζουν «πατριωτικές» κραυγές και να ζητούν την… αποπομπή του από την τρόικα, να ξέρετε ότι αυτή η ιερή αγανάκτηση εμπνέεται από τους φόβους των τραπεζιτών για το δικό τους μέλλον στις τράπεζες…