Γράφει ο Γιώργος Κουλούρης
Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί είναι μία μορφή της γυναικείας επιχειρηματικότητας που ξεκίνησε με όραμα και στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στην ελληνική και ξένη αγορά. Αυτοί οι συνεταιρισμοί εκτός από την στήριξη στην παραγωγή προσφέρουν και απασχόληση στον γυναικείο πληθυσμό, ειδικά σε μία περίοδο που τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί πολλάκις έπεσαν θύματα των πελατειακών σχέσεων αλλά και ψηφοθηρικών καταστάσεων. Διάφοροι ενδιαφερόμενοι υπόσχονταν χρηματοδοτήσεις ή μεσολαβήσεις για επιδοτήσεις. Απόρροια αυτής της κατάστασης ήτανε η πτώση της δημοτικότητας αυτών των συνεταιρισμών.
Σε μία εποχή, όμως, που όπως προαναφέρθηκε η οικονομική κρίση και η ανεργία κατέχουν περίοπτη θέση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας αυτοί οι συνεταιρισμοί φαίνεται να βρίσκουν έναν βασικό λόγο ύπαρξης. Πολλές γυναίκες πλέον επιστρέφουν στην περιφέρεια, προσπαθώντας να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης. Βασικό μέσο επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου είναι η παραγωγή και ανάδειξη τοπικών προϊόντων. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο κόσμος επιθυμεί τα χειροποίητα προϊόντα, γίνεται αντιληπτό ότι νέες προοπτικές δημιουργούνται στον συγκεκριμένο χώρο.
Πλέον, ακόμα και η δημιουργία ενός γυναικείου συνεταιρισμού έχει περάσει σε ένα πιο επίσημο στάδιο. Στο παρελθόν για την δημιουργία ενός τέτοιου συνεταιρισμού χρειάζονταν τουλάχιστον 7 άτομα με μηδενικό κεφάλαιο, ενώ τώρα σύμφωνα με τον νέο νόμο απαιτείται κεφάλαιο 30.000 ευρώ και έστω 20 άτομα.
Αν ανατρέξει κανείς θα βρει πολλούς γυναικείους συνεταιρισμούς ανά περιοχές στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνίδα γυναίκα είτε επιστρέφει στην επαρχία είτε αναζητά νέους τρόπους απασχόλησης. Ένας τέτοιος συνεταιρισμός είναι ”Η Εργανος” που βρίσκεται στην ‘Εμπαρο Πεδιάδος νότια στο νομό Ηρακλείου Κρήτης και το όνομα του προέρχεται από το ομώνυμο οροπέδιο του Δικταίου Όρους. Ο συνεταιρισμός λειτουργεί από το 2003 και αποτελείται από 7 γυναίκες. Ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός παρασκευάζει παραδοσιακά κρητικά γλυκά με τα υλικά που παράγει ο τόπος. Βασικός στόχος του συνεταιρισμού είναι η διάδοση της κρητικής διατροφής στο πανελλήνιο.
Ένας άλλος συνεταιρισμός που έχει συσταθεί από το 2009 είναι ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός στο Πήλιο. Αποτελείται από 9 γυναίκες και έχει ως σκοπό την απασχόληση αγροτισσών γυναικών, την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος, την ανάπτυξη του τόπου, την διάδοση της παράδοσης μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση μίας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων. Η παραγωγή των προϊόντων βασίζεται σε παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές. Κύρια προϊόντα παραγωγής είναι γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, μπακλαβάς.
Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου είναι σύγχρονος και διαθέτει όλες τις προδιαγραφές παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου. Τα προϊόντα παράγονται χωρίς συντηρητικά και συσκευάζονται στο χώρου του συνεταιρισμού.
Καθώς μιλάμε για αγροτικούς γυναικείους συνεταιρισμούς θα ήτανε δύσκολο να απουσιάζει το Αιγαίο. Η Αρχόντισσα του Αιγαίου ιδρύθηκε το 2006 στην Άνδρο και αποτελείται από γυναίκες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Υδρούσας στην Άνδρο. Σκοπός του συνεταιρισμού είναι η μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων και η δημιουργία προϊόντων με βάση ντόπια υλικά.
Ο συνεταιρισμός παράγει γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, είδη ζαχαροπλαστικής, βότανα, ζυμαρικά, τουρσιά και λικέρ. Ο συνεταιρισμός έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ βιολογικών προϊόντων στην Παλλήνη Αττικής καθώς και σε οικοφεστιβάλ στο Βόλο.
Αυτοί ήτανε 3 γυναικείοι συνεταιρισμοί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου παράγουν διάφορα προϊόντα με τοπικά υλικά και συνταγές. Σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης για την Ελλάδα καινοτόμες ιδέες μπορούν να υλοποιηθούν. Η επιστροφή στην επαρχία και η ενασχόληση με αγροτικές εργασίες είναι μία λύση που μπορεί να τονώσει την απασχόληση και οικονομία, για αυτό τον λόγο οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί εκτός από παρελθόν έχουν και μέλλον.