«Λυπήθηκα όταν άκουσα για το μακελειό στη Ναυτική Βάση της Ουάσιγκτον. Αλλά όπως και οι υπόλοιποι δεν σοκαρίστηκα κιόλας!». Αυτό δήλωσε ο 41χρονος Jimmy Davis, γνωστός dj στο Λονδίνο. Και συμπλήρωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία χώρα, όπου το να αγοράζει κανείς όπλα είναι σαν να αγοράζει γλυκά από το ζαχαροπλαστείο – δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έτσι, όταν ακούμε για πυροβολισμούς στην Αμερική τρομάζουμε αλλά δεν σοκαριζόμαστε.»
Η αντίδραση του τρόμου αλλά όχι της έκπληξης επαναλήφθηκε από τους ερωτώμενους σε ανάλογα γκάλοπ και σε άλλα μέρη του κόσμου μετά την θανατηφόρα επίθεση, που στοίχησε τη ζωή 13 ανθρώπων. Όπως φαίνεται, στον υπόλοιπο πλανήτη οι μαζικές δολοφονίες, που συμβαίνουν στις ΗΠΑ, έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν είδηση! Όσοι ζουν πέρα από τα αμερικανικά σύνορα θυμούνται πολύ καλά τον ζοφερό κατάλογο των μαζικών δολοφονιών και με τη νομοθεσία περί όπλων να έχει βελτιωθεί ελάχιστα φοβούνται ότι η μακάβρια λίστα θα μεγαλώνει, διαρκώς.
Στην Κίνα, οι χρήστες του Weibo, της κινεζικής εκδοχής του Twitter, σχολίασαν ότι ήρθε η ώρα για τις ΗΠΑ να ελέγξουν την κυκλοφορία των όπλων και να αλλάξει η θανατηφόρα νομοθεσία περί οπλοφορίας.
Στην Ινδία, το μακελειό της Ουάσιγκτον δεν φιλοξενήθηκε καν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ενώ αντίθετα, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η είδηση κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα και στα τηλεοπτικά δίκτυα.
Η επίθεση στον Ναύσταθμο πυροδότησε τη μεγάλη ανταπόκριση στη Βρετανία, η οποία έχει θεσπίσει αυστηρούς νόμους περί οπλοφορίας και οπλοχρησίας μετά από τις μαζικές δολοφονίες που είχαν συμβεί στη χώρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1980-1990. Όπως επισήμαναν Άγγλοι αναλυτές, η Αμερική πάσχει από μία πολύ επικίνδυνη κοινωνική παθολογία, την οποία οι άλλες χώρες προσπαθούν με όλους τους τρόπους να την αποφύγουν.
Στη Μόσχα, δημοσιογράφοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν παλαιότερες δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν περί «αμερικανικής ιδιαιτερότητας».