Το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών και την επόμενη μέρα αποτιμά με έκθεσή της η Εθνική Χρηματιστηριακή, σημειώνοντας ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πρόωρων εκλογών. Εκτιμά ωστόσο ότι θα υπάρξει κυβερνητικός ανασχηματισμός στο προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με το kerdos.gr, το επόμενο γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει πρόωρες κάλπες είναι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να τραβήξουν σε μάκρος, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού.
Παράλληλα, η Εθνική βλέπει συναινετική εκλογή προέδρου Δημοκρατίας το 2015, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα στις τέσσερις τελευταίες εκλογές Προέδρου Δημοκρατίας, από το 1995. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, τονίζει ότι το πολιτικό σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα πολυδιασπασμένο, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να αποσπούν συνδυαστικά ποσοστό μικρότερο του 50%. Σημειώνει πάντως ότι συνολικά, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη χώρα είναι η μεγάλη πλειοψηφία.
Η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities δεν θεωρεί ότι κινδυνεύει σε αυτή τη φάση η κυβερνητική σταθερότητα, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το 2012 και υπολείπεται 4% σε σχέση με τα ποσοστά της συγκυβέρνησης.
Ωστόσο, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι εφ’ εξής κάθε νομοθέτημα που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος, όπως π.χ. ο προϋπολογισμός του 2015, ενδέχεται να είναι προβληματικό για την κυβέρνηση λόγω των νέων ισορροπιών που απορρέουν από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όπως επισημαίνει, το επόμενο προφανές αίτιο που θα μπορούσε να επιφέρει πρόωρες εκλογές είναι η εκλογή νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας, το Φεβρουάριο του 2015. Όσον αφορά στο ΧΑ, η Eurobank επισημαίνει ότι θα αρχίσει να επικεντρώνεται στους επόμενους θετικούς καταλύτες (ανάκαμψη ΑΕΠ, μείωση χρέους κ.α.).
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ
Με αφορμή τα αποτελέσματα των χθεσινών διπλών εκλογών, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«…Οι χθεσινές κάλπες, αλλά και αυτές της 18ης Μαΐου, έστειλαν ηχηρά μηνύματα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Το πρώτο κόμμα πήρε «ποσοστά φορολογίας» (26%) και το δεύτερο κόμμα ποσοστά ΦΠΑ (23%), τα οποία είναι πολιτικά χαμηλά αλλά φορολογικά υψηλά. Τα βασικά στοιχεία που χαρακτήρισαν την προεκλογική εκστρατεία και καθόρισαν και την ψήφο των πολιτών ήταν η δυσαρέσκεια, η απογοήτευση, ο θυμός και η τιμωρητική διάθεση. Ο δε κατακερματισμός απόψεων, θέσεων και διεκδικήσεων στις ευρωεκλογές ξεπέρασε τα όρια και δεν ήταν προς όφελος της Δημοκρατίας. Ευτυχώς, δεν δρομολογήθηκαν δραματικές πολιτικές εξελίξεις ωστόσο αναδείχθηκε μία ανάγκη για αλλαγές που επιβάλλει απαραίτητες διορθώσεις στο ακολουθούμενο μίγμα πολιτικής. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, δεν διαμορφώθηκε ένα ισχυρό ρεύμα υποστήριξης της συγκυβέρνησης αλλά και ούτε και ένα σαφές ρεύμα υπέρ της αντιπολίτευσης. Τα προεκλογικά διλήμματα τελειώσανε. Εύχομαι να μην προκύψουν μετεκλογικά διλήμματα που θα ταλαιπωρήσουν τους πολίτες και την αγορά. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς επιθυμούν αποφυγή πρόωρων εκλογών και ελπίζουν σε μέτρα οικονομικής ανακούφισης. Ως επίδικα της επόμενης ημέρας θα παραμείνουν η ανεργία, η έλλειψη ρευστότητας και η ύφεση στην αγορά. Η ΕΣΕΕ μετά τις εκλογές στοχεύει και θα επιδιώξει να προκαλέσει έναν ευρύ και σοβαρό κοινωνικό διάλογο μεταξύ Κυβέρνησης και Κοινωνικών Εταίρων.
Εύχομαι σε όλους τους 21 έλληνες ευρωβουλευτές καλή επιτυχία στο δύσκολο και σημαντικό έργο τους και ελπίζω να μην ξεχάσουν την ΜΜε επιχειρηματικότητα για τα επόμενα πέντε χρόνια…»
Οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, έκανε λόγο για ηχηρό μήνυμα χωρίς ανατροπή και αστάθεια, με έμφαση όμως σε άμεσες αλλαγές για την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την λήψη μέτρων φιλολαϊκού χαρακτήρα.
«Τα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης αποτελούν μία ακόμη προτροπή για ενίσχυση των προσπαθειών της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων φιλικών συνθηκών για το επιχειρείν και δη το μικρομεσαίο που στραγγαλίζεται καθημερινά από την υψηλή και παράλογη φορολογία, την έλλειψη ρευστότητας και την καταναλωτική ανομβρία» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί το «momentum» για να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
«Το μήνυμα είναι αδιαμφισβήτητο. Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών βάζουν στο συρτάρι το ζήτημα των πρόωρων εθνικών εκλογών. Ωστόσο, είναι σαφές ότι κάτι πρέπει να γίνει. Η κάλπη έδωσε μία ακόμη ευκαιρία στη συγκυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Πρέπει να επιταχυνθούν αλλαγές προς όφελος της “γονατισμένης” μικρομεσαίας τάξης, με χαλάρωση της φορολογικής θηλιάς και της δημιουργίας προοπτικών ανάπτυξης για το μέλλον» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.