Οι σαρωτικές αλλαγές στις δομές και τη λειτουργία της κρατικής μηχανής, που θα αλλάξουν τον «χαρακτήρα» του δημοσίου είναι ήδη αποφασισμένες και θα θεσμοθετηθούν αμέσως μετά τα επίμαχα νομοσχέδια των νέων μέτρων και φόρων. Στόχος η λειτουργία των υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος που θα το εγγυάται ο ιδιωτικός τομέας που και θα τις παρέχει! Δηλαδή, θα έχουμε ένα γενικευμένο μοντέλο «ΕΟΠΠΥ αλλά Άδωνη».
Σε αυτό βοηθούν τα ετήσια ευρήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κατάφερε να αποτρέψει το οικονομικό έτος 2011 παράνομες δαπάνες 134,6 εκατ. Ευρώ και «μπλόκαρε» πολλές ασύμφορες για το κράτος έως «ύποπτες» συμβάσεις για προμήθειες, έργα, παροχή υπηρεσιών κλπ., παράνομες μισθοδοσίες, προσλήψεις, αμοιβές. Επισημαίνοντας τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την κρισιμότητα της περιόδου, το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο «έκοψε» λογαριασμούς για γεύματα, φιλοξενίες, γιορτινές εκδηλώσεις, κινητά τηλέφωνα κλπ.
Η αναδιοργάνωση, μέσω και της αξιολόγησης, αναμένεται να οδηγήσει σε οριστική κατάργηση και «λουκέτα» άχρηστων φορέων και κοστοβόρων υπηρεσιών, που πλέον είτε δεν έχουν λόγο ύπαρξης αφού δεν στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη, είτε μπορούν να ασκηθούν από ιδιώτες επιτυγχάνοντας μεγαλύτερες εξοικονομήσεις για το κράτος.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης μομφής είπε ότι σε πρώτη φάση «χωρίς ταμπού και χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις», με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία θα πρέπει να εξετασθούν ποιες υπηρεσίες και με ποια κριτήρια μπορούν να μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα. Ως τέτοιος θεωρείται ο τομέας της καθαριότητας. Στο συγκεκριμένο κλάδο, υπολογίζεται ότι απασχολούνται περί τους 3.000 εργαζομένους στην καθαριότητα κτιρίων και άλλοι 5.000 στα σχολεία. Πλήθος εργαζομένων εντοπίζονται και στη φύλαξη κτιρίων και εγκαταστάσεων των δήμων (αθλητικές εγκαταστάσεις, πνευματικά κέντρα κ.λπ.) με τον αριθμό τους να φθάνει επίσης τις 3.000. Στις κοινωνικές υπηρεσίες (που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ), αλλά και προνοιακές δομές, το προσωπικό υπολογίζεται σε περίπου 10.000. Με δεδομένο ότι αυτό το διάστημα η αξιολόγηση στις δομές των δήμων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στελέχη της Αυτοδιοίκησης εκτιμούν πως αρκετές από αυτές θα βρεθούν στο στόχαστρο.