Σε αναζήτηση στρατηγικής βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση υπό το βάρος της απειλής της Μόσχας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τον προσεχή χειμώνα.
Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό αφού ειδικά οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων είναι ευάλωτες στην ενεργειακή πολιτική της Μόσχας λόγω της μεγάλης εξάρτησης τους από το ρωσικό αέριο.
Όμως το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι μεγάλο, λόγω του ποσοστού εξάρτησης της χώρας από το ρωσικό αέριο που φθάνει στο 70%, αλλά και της απουσίας εναλλακτικών διασυνδέσεων που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν αξιόπιστη τροφοδοσία.
Το κίνδυνο η Ελλάδα να στερηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου παραδέχθηκε άλλωστε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, σημειώνοντας ότι «τα πράγματα εξελίσσονται αρνητικά. Αυτό δεν θέλω, δεν πρέπει, κανείς δεν μπορεί να το κρύψει».
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει κληθεί έως τα τέλη Αυγούστου να αποστείλει στις Βρυξέλλες ειδική έκθεση στην οποία θα αποτιμώνται οι επιπτώσεις για την Ελλάδα και θα καταγράφονται οι εναλλακτικές λύσεις και τα προληπτικά μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν στην περίπτωση διαταραχής του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η ΔΕΠΑ σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί έχει γεμίσει τις δεξαμενές της Ρεβυθούσας με 130.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου LNG, ποσότητα που μπορεί να καλύψει πλήρως τη ζήτηση για ένα δεκαήμερο. Παράλληλα ετοιμάζεται να παραγγείλει δύο έκτακτα φορτία LNG που μπορούν να καλύψουν την αγορά για ακόμη ένα 20ήμερο, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνουν πλέον και σχέδια ενοικίασης από τη ΔΕΠΑ πλωτής αποθήκης LNG.