Γράφει ο Ceteris Paribus
Ένας νέος κρίκος στην αλυσίδα των «ιδιωτικοποιήσεων μετ’ επιδοτήσεως από το Δημόσιο» έρχεται να προστεθεί με την εν εξελίξει διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Ύστερα και από πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση θα δώσει άμεσα «ζεστό χρήμα» 350 εκατ. ευρώ στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προς εξόφληση οφειλών δημόσιων φορέων προς τις δύο εταιρείες, ενόψει της ιδιωτικοποίησής τους. Θα πει κανείς τι το παράλογο υπάρχει σε αυτό.
Για να καταλάβουμε, πρέπει να προσθέσουμε άλλο ένα, κρίσιμο στοιχείο: το τίμημα για το οποίο γίνεται λόγος, με βάση διαρροές στον Τύπο, είναι 600 – 650 εκατ. ευρώ. Και για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το τίμημα, πρέπει να αναφέρουμε ότι η παρούσα χρηματιστηριακή αξία του ποσοστού των δύο εταιρειών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και θα διατεθεί, είναι 708 εκατ. ευρώ (541,5 εκατ. ευρώ το 61,33% της ΕΥΔΑΠ και 166,6 εκατ. ευρώ το 74,02% της ΕΥΑΘ). Όπως έδειξε και το παράδειγμα του ΟΠΑΠ, τα κέρδη από την άνοδο της μετοχής στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης θα είναι επίσης σημαντικά, άρα η χρηματιστηριακή αξία κατά τη στιγμή της πώλησης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερη.
Με λίγα λόγια, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές για το τίμημα, οι ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ θα πουληθούν κάτω από την τωρινή χρηματιστηριακή τους αξία (που θα αυξηθεί μέχρι και την ιδιωτικοποίηση), ενώ το Δημόσιο θα κληθεί να δώσει άμεσα 350 εκατομμύρια ευρώ «ζεστά»…
Πού είναι το παράλογο; Ότι τέτοιος όρος δεν μπορεί και δεν έχει τεθεί σε διαδικασίες εξαγορών στον ιδιωτικό τομέα (δηλαδή να εξοφλήσουν όλοι οι προμηθευτές μιας επιχείρησης τις υποχρεώσεις τους προς αυτήν σαν όρο για να προχωρήσει η εξαγορά). Απλώς αξιολογείται η φερεγγυότητα των απαιτήσεων της εταιρείας από τους προμηθευτές της και συνυπολογίζεται στην πρόταση τιμήματος. Εδώ, με τίμημα κάτω από την παρούσα χρηματιστηριακή αξία, υποχρεώνεται το ελληνικό Δημόσιο να εξοφλήσει όλες τις οφειλές δημόσιων φορέων. Το ίδιο ελληνικό Δημόσιο που έχει «φεσώσει» με 6,5 δισ. προμηθευτές του ίδιου του Δημοσίου! (Οι περιβόητες ληξιπρόθεσμες οφειλές)
Στελέχη της αγοράς (που δεν έχουν ίδιο συμφέρον…) μας δήλωσαν ότι τίμημα κάτω από 1 δισ. ευρώ θα αποτελεί «καραμπινάτο» σκάνδαλο!
Για την ιστορία, οι «μνηστήρες» είναι δύο όμιλοι εταιρειών: Πρόκειται για την κοινοπραξία της γαλλικής SUEZ Environment SAS με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και την κοινοπραξία της ισραηλινής MEKOROT Development and Enterprise Ltd., του Ομίλου Αποστολόπουλου μέσω της φερώνυμης εταιρείας Συμμετοχών (Ιατρικό Αθηνών), της MIYA Water Projects Netherlands BV και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ABETE (Γιώργος Περιστέρης).
Για να δούμε πώς θα εξελιχτεί η όλη υπόθεση…