Υπερψηφίστηκαν από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στράσβουργο οι δύο εκθέσεις για τα πεπραγμένα της τρόικας στις χώρες που δέχτηκαν προγράμματα στήριξης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος). Πρόκειται για την έκθεση του ευρωβουλευτή Αλεχάντρο Θέρκας και την έκθεση των Ότμαρ Κάρας και Λιέμ Χόνανγκ Νγκογκ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα αναλάβει σε συνδυασμό με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας την ευθύνη της χρηματοδότησης, αλλά και της εποπτείας χωρών που εντάσσονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Η έκθεση Κάρας-Νγκογκ, της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεσων, εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ, 140 κατά και 27 αποχές.
Η έκθεση των Κάρας-Νγκογκ, αναφέρει ότι η δημιουργία του σχήματος των τρόικα ήταν αναπόφευκτη στην πρώτη φάση της κρίσης, λόγω της απουσίας κατάλληλων μηχανισμών και κατάλληλων πολιτικών στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, ασκεί, έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν τα κλιμάκια της τρόικα σε ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ζητήματα διαφάνειας, αλλά και στον συχνά ανεπαρκή συντονισμό μεταξύ της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Ασκεί επίσης κριτική για τις αστοχίες στον οικονομικό σχεδιασμό και στις προτάσεις πολιτικής.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, επισημαίνονται ο κίνδυνος χρεοκοπίας και μη βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών λόγω της συνεχούς μείωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στα χρόνια πριν από την έναρξη του προγράμματος, ενώ αναφέρει ότι «η προβληματική κατάσταση στην Ελλάδα οφειλόταν επίσης και στη στατιστική απάτη στα χρόνια πριν από την έναρξη του προγράμματος».
Ωστόσο στην έκθεση γίνεται επίσης λόγο για αποφασιστική δράση της κυβέρνησης για ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010. Επίσης αναφέρεται σε μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στη χώρα χάρη στις θυσίες των ελλήνων πολιτών και στο μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών αλλαγών που υλοποιούνται, ασκώντας παράλληλα κριτική για αστοχίες και αδικίες στον επιμερισμό του κόστους.
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι «με την έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αλλαγής κατεύθυνσης η οποία περνάει μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων προς προοδευτική κατεύθυνση στις επόμενες Ευρωεκλογές». Η έκθεση Νγκονγκ-Κάρας που υπερψηφίστηκε και από τους Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Η έκθεση του Αλεχάντρο Θέρκας, της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 63 αποχές. Το ψήφισμα αναφέρεται στην απασχόληση, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την κοινωνική πρόνοια στις χώρες της ευρωζώνης όπου εφαρμόστηκαν μνημόνια.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε εχθές, ο Α. Θέρκας τόνισε ότι η τρόικα αποτελεί ένα «δικέφαλο τέρας» το οποίο επιβάλει «δρακόντεια μέτρα» λιτότητας. Όπως επεσήμανε όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται βιαστικά, «κατά τη διάρκεια της νύχτας», χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προεργασία. «Μπορεί να βρεθούμε με ένα πρόγραμμα που έχει σώσει τις τράπεζες και τους μετόχους», αλλά θα «έχει καταδικάσει τους πολίτες στην φτώχια, την ανεργία, χωρίς περίθαλψη, χωρίς φαρμακοϊατρικό υλικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφέρθηκε σε «τριτοκοσμικές συνθήκες», κατάρρευση της κρατικής πρόνοιας και «διάλύση των εγγυήσεων» των εργαζομένων.
Μιλώντας συγκεκριμένα για την Ελλάδα ο ευρωβουλετής Αλ. Θέρκας υπογράμμισε τις συνθήκες κατάρρευσης των εργασιακών συνθηκών και έκανε λόγο για «κοινωνική χρεοκοπία».