Ρίγη ανησυχίας προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ουκρανική κρίση, κυρίως λόγω της εξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το 2013 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέλαβαν από τη Ρωσία 160 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, εκ των οποίων τα μισά μεταφέρθηκαν με αγωγούς μέσω Ουκρανίας.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών της Ένωσης, οι οποίοι αναλύουν όλα τα πιθανά σενάρια, είναι ότι σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας μέσω Ουκρανίας, τον Μάρτιο, θα δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά έλλειμμα της τάξης των 6,5 δισ. κυβικών μέτρων. Από αυτά τα 6 δισ. μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές, όπως οι αγωγοί Nord Stream και Blue Stream, η Νορβηγία και οι υπάρχουσες αποθήκες φυσικού αερίου ανά την ΕΕ. Πρακτικά όμως, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει έλλειμμα της τάξης των 0,4 δισ. κυβικών, πανευρωπαϊκά. Οι επιπτώσεις θα διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα και τα Βαλκάνια αναμένεται να πληγούν πολύ περισσότερο.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης εμφανίζεται καθησυχαστικός αφού όπως λέει επί του παρόντος η πίεση στο δίκτυο είναι κανονική, άρα οι στρόφιγγες παραμένουν ανοιχτές, ενώ οι αποθήκες υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας είναι γεμάτες κατά 80%, και αναμένεται νέο φορτίο στις 14 Μαρτίου.
«Η ενέργεια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο άσκησης πιέσεων από καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές της ουκρανικής κρίσης». Αυτό υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας και το μήνυμα αυτό θα μεταφέρουν στον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ και ο προεδρεύον του Συμβουλίου Υπουργών Γιάννης Μανιάτης, σε συνάντηση που θα γίνει τις επόμενες μέρες.