Συνέντευξη στον Αντώνη-Μάριο Παπαγιώτη
Οι ΑΝΕΛ φαίνεται να διχάζονται για το αν θα πρέπει να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ή να παραμείνουν πλησίον του μητρικού θύλακα της ΝΔ. Νιώθετε πιο κοντά στο κόμμα του κ. Τσίπρα ή στην παράταξη που ηγείται ο κ. Σαμαράς;
Σε κανέναν από τους δυο. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε ένα Αντιμνημονιακό Πατριωτικό Κίνημα. Αυτός είναι ο πολιτικός μας χώρος. Ένας χώρος διακριτός, τόσο από την σημερινή Μνημονιακή ΝΔ του Σαμαρά, όσο και από τον διεθνιστικό ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα. Αγωνιζόμαστε για μιαν Ελλάδα ελεύθερη από Μνημόνια, υπέρ του Έλληνα πολίτη που συνεχίζει να είναι θύμα όχι μόνο των δανειστών αλλά και μιας πλημμυρίδας ξένων που βρίσκονται απρόσκλητοι στη πατρίδα μας. Αυτές οι πατριωτικές ιδέες, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχουν σχέση με κανένα από τα σημερινά κόμματα εξουσίας.
Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ήσασταν υποψήφια περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Σας στήριξε το κόμμα στον αγώνα ή συμμερίζεστε την άποψη του κ. Χαϊκάλη και Καπερνάρου που καταγγέλλουν τον ίδιο τον κ. Καμμένο για… ολιγαρκή βοήθεια;
Όπως είπε με ειλικρίνεια ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, το κόμμα μας δεν υποστήριξε υλικά κανένα υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί πολύ απλά δεν μπορούσε. Με τα 50.000 ευρώ της κρατικής επιχορήγησης δεν ήταν δυνατό να γίνουν παράλληλες προεκλογικές εκστρατείες σε διάφορες περιφέρειες της χώρας και μάλιστα συνεχόμενα, για αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές. Όμως, το πραγματικό ερώτημα είναι που διέθεσαν τα 7 εκατομμύρια ευρώ που πήραν προεκλογικά τα κόμματα του συστήματος από την κρατική επιχορήγηση…
Κρίνετε ότι ο κ. Αγοραστός είναι ικανός από τη θέση του περιφερειάρχη να συντελέσει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας;
Κοιτάξτε, ο κ. Αγοραστός μόλις επανεξελέγη από τους πολίτες της Θεσσαλίας, οπότε η δική μου κρίση περιττεύει. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όπως στις τράπεζες έτσι και στην πολιτική κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το «ταμείο»… Και στην περίπτωση του κ. Αγοραστού οι πολίτες έκαναν «ταμείο» στις 18 και 25 Μαΐου.
Επομένως η όποια -εκ των υστέρων πλέον- άποψη δεν θα έχει καμία αξία για τα επόμενα 5 χρόνια. Έτσι όλοι οι πολίτες της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα όσοι ψήφισαν τον κ. Αγοραστό θα πρέπει απλά να αποδεχθούν τις συνέπειες από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που άσκησε μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια.
Yπήρξε υποστηρικτική για ζητήματα της Μαγνησίας η παρουσία της κ. Ζ. Μακρή στο υπουργείο Υγείας;
Για μας τους Μαγνησιώτες, μέτρο σύγκρισης ιδιαίτερα για θέματα Υγείας αποτελεί η υπουργική θητεία του Γιώργου Σούρλα. Είναι ίσως άδικη η σύγκριση της Ζέττας Μακρή ή οποιουδήποτε πολιτικού με την ανεκτίμητη προσφορά ενός ευπατρίδη όπως ο Γιώργος Σούρλας που τόσο τίμησε το αξίωμα του υπουργού Υγείας.
Από την άλλη πλευρά, μπορούμε απολογιστικά να κάνουμε μερικές διαπιστώσεις, με αφορμή την λήξη της θητείας της κ. Μακρή στο συγκεκριμένο υπουργείο. Σίγουρα τα μείζονα θέματα Υγείας στη Μαγνησία, όπως η υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι ανεπάρκειες στις επείγουσες διακομιδές ασθενών, το γεγονός ότι μόνο στο Βόλο εκατοντάδες μικρά παιδιά δεν εμβολιάστηκαν μένοντας εκτεθειμένα σε πολύ επικίνδυνες ασθένειες είναι προβλήματα που δεν έλυσε η τέως υφυπουργός Υγείας. Δεν θα κρίνω εγώ τους λόγους και τα αίτια πίσω από αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα. Άλλωστε οι πολίτες της Μαγνησίας θα μας κρίνουν όλους και όλες στις επερχόμενες κάλπες.
Ποια πιστεύετε ότι είναι τα αίτια της μειωμένης αποδοχής του κόμματος σας στην επικράτεια;
Το γεγονός ότι το Κίνημα μας δεν δραστηριοποιήθηκε πανελλαδικά και συντονισμένα κατά την προεκλογική περίοδο ήταν καθοριστικό. Στα αίτια –οικονομικά και οργανωτικά- έχω αναφερθεί εκτενώς και πλέον η εξέταση τους αποτελεί αντικείμενο διαλόγου μέσα στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Πέρα από αυτό όμως και επειδή τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν τα εσωτερικά των κομμάτων, οφείλουμε να μιλήσουμε ανοιχτά για το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών προς τον ευρύτερο Αντιμνημονιακό Πατριωτικό χώρο. Μιλώ για τον κατακερματισμένο σήμερα πατριωτικό αντιμνημονιακό χώρο που εξέφρασε εκλογικά το 10% των ψηφοφόρων μέσα από τις διάφορες κομματικές του εκφάνσεις. Το μήνυμα των εκλογών είναι ακριβώς η ανάγκη συνένωσης όλων των πατριωτών δημοκρατών σ’ένα κοινό αγώνα κατά του Μνημονίου.
Μιλάω φυσικά για συνένωση δυνάμεων και όχι για συγχώνευση κινημάτων καθώς όλα οφείλουν να διατηρήσουν την κομματική τους αυτοτέλεια μέσα σε μια μεγάλη Πατριωτική Συμμαχία.
Η πρόκληση, λοιπόν, από ‘δω και πέρα θα είναι η δημιουργία μιας πολιτικής ομπρέλας για όλα αυτά τα κόμματα, της Πατριωτικής Συμμαχίας, η οποία θα αποτελέσει εκείνη ακριβώς την αξιόπιστη εναλλακτική λύση που ζητούν επιτακτικά οι Έλληνες πολίτες.
Παρά ταύτα, σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου 2012, ειδικότερα στην Μαγνησία το ποσοστό των ΑΝ.ΕΛ από 8% έφτασε φέτος το 12%. Ποιος είναι ο λόγος που τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί;
Όντως οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είδαμε μια άνοδο 50% στη Μαγνησία κατά τον 1ο γύρο των περιφερειακών εκλογών, σε σχέση με το ποσοστό που λάβαμε εδώ τον Ιούνιο του 2012. Ήταν ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά θετικό που αντικατοπτρίζει την εκτίμηση των συμπολιτών μου στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και εγώ προσωπικά υπέρ της Μαγνησίας, εντός και εκτός Βουλής. Τους ευχαριστώ για αυτή την «ψήφο εμπιστοσύνης» και δεσμεύομαι να δουλέψω ακόμα πιο εντατικά για να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα της Μαγνησίας.
Η βουλευτής του κόμματος σας, Ραχήλ Μακρή, εξέφρασε την πρόθεσή της να μην ψηφίσει κανέναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Ποια είναι η δική σας γνώμη;
Η θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι ξεκάθαρη. Εμείς, είμαστε κίνημα πολιτών και όχι δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Σαμαράς. Σας θυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς και το 1995 – τότε ως αρχηγός της ΠΟΛ.ΑΝ- έκανε πάλι ό,τι μπορούσε για να κρατήσει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, ξανά ενόψει εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη επιτυχία σας στην μέχρι τώρα πολιτική σας πορεία;
Αυτό που μου δίνει την μεγαλύτερη ικανοποίηση στην πολιτική είναι η εκτίμηση των συμπολιτών μου και η αναγνώριση των προσπαθειών μου υπέρ της Μαγνησίας. Πιστεύω πραγματικά στις προοπτικές της, στον τόπο μας και στους ανθρώπους του. Είμαι βέβαιη πως η απελευθέρωση από τα Μνημόνια και η άσκηση μιας γνήσια εθνικής πολιτικής θα οδηγήσουν την Μαγνησία, αλλά και ολόκληρη την πατρίδα μα,ς στην αξιοποίηση αυτού του τεράστιου αναπτυξιακού δυναμικού.