Οι αριθμοί πάντα με μπερδεύουν. Πολλές φορές θυμίζουν την ιστορία του μισοάδειου ή του μισογεμάτου ποτηριού και προσφέρονται για πλείστες όσες ερμηνείες. Έτσι λοιπόν ομολογουμένως δυσκολεύομαι να εκτιμήσω τη μέχρι σήμερα απόδοση του μέτρου απόκτησης βίζας σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Όπως προέκυψε από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Invest in Greece, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Εσωτερικών, με θέμα: «Άδειες Διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για στρατηγικές επενδύσεις και αγορά ακινήτων», έχουν δοθεί μόλις 20 άδειες διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για άτομα που είχαν ήδη περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, Ρώσοι, Ουκρανοί, Αμερικανοί και Καναδοί, ενώ υψηλό ενδιαφέρον εμφανίζεται από Κινέζους.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας για την απόκτηση βίζας τύπου D, η οποία αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που προχωρούν σε στρατηγικές επενδύσεις ή αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, θα διευκολύνει την αναθέρμανση της επενδυτικής παρουσίας πολιτών τρίτων χωρών, στη χώρα. Την ίδια ώρα όμως κι ενώ αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα πετυχημένο το μέτρο της απόκτησης βίζας, ξεκαθαρίστηκε ότι η γραφειοκρατία είναι … υποχρεωτική σε ό,τι αφορά στην έκδοση της βίζας τύπου D διότι υπάρχουν οι περιορισμοί που ορίζει η Συνθήκη Σέγκεν. (Τελικώς είναι αναγκαία ή όχι η γραφειοκρατία, δεν καταλάβαμε…)
Το Invest In Greece έχει δεχθεί περισσότερα από 300 μεμονωμένα ερωτήματα σχετικά με τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις σχετικά με τη χορήγηση αδειών παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών των οποίων οι επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικές ή εκείνων που προβαίνουν σε αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Το 60% των ερωτημάτων ήταν από την Ελλάδα και 40% από το εξωτερικό κυρίως από την Κίνα, την Ινδία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη ενώ οι Ρώσοι υπήκοοι χρησιμοποιούν συνήθως εκπροσώπους.