Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν ανησυχητικά τα σύννεφα πάνω από τη ΔΕΗ, έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Τόσο η δραματική επιστολή που έστειλε ο πρόεδρός της Μανώλης Παναγιωτάκης στην Κομισιόν όσο και οι πληροφορίες δείχνουν ότι τα πράγματα είναι μάλλον οριακά.
Προ ημερών σε στενό κύκλο υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του capital.gr, έφτασε ένα σοκαριστικό εσωτερικό email από τη γενική διεύθυνση οικονομικών. Το email αυτό κατέγραφε σε αδρές γραμμές τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης, όπως αυτά αποτυπώνονται στα μεγέθη του α’ τριμήνου το οποίο ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί από πλευράς ΔΕΗ.
Πληροφορίες που ανεπισήμως επιβεβαιώνονται και από υψηλόβαθμους κύκλους της επιχείρησης κάνουν λόγο για άκρως ανησυχητική εικόνα καθώς στην άτυπη αυτή εσωτερική ενημέρωση γνωστοποιείτο ότι οι ζημιές της ΔΕΗ για το πρώτο τέταρτο του έτους ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ και οδηγούν, εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της πορείας, σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με το 2018. Το λειτουργικό περιθώριο της επιχείρησης είναι αρνητικό, ενώ η εταιρεία εμφανίζεται να έχει άμεση ανάγκη από ρευστότητα ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που κληρονομεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, κάτι που βεβαίως γνωρίζει πολύ καλά η Νέα Δημοκρατία, η οποία κατ᾽ επανάληψη έχει μιλήσει για ωρολογιακή βόμβα και συστημικό κίνδυνο.
Η επιστολή στην Κομισιόν
Την ανάγκη να καθιερωθεί μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος για την νέα λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης σε επιστολή προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, προειδοποιώντας ότι «Το αντίθετο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ΔΕΗ, και συνακόλουθα την ελληνική αγορά ενέργειας αλλά και την εθνική οικονομία, δεδομένου του ρόλου και του μεγέθους της εταιρείας μας».
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημειώνει ακόμη ότι η αναβολή της προθεσμίας για την υποβολή των προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας για τις 15 Ιουλίου αποφασίστηκε εξ’ αιτίας της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΔΕΗ συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου η αποεπένδυση να επιτύχει.
Αναλυτικά όπως επισημαίνεται στην επιστολή:
1. Η κρισιμότητα του θέματος για τη ΔΕΗ, πέραν της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, που είναι σε εξέλιξη, έγκειται στη βιωσιμότητα της υπό ολοκλήρωση νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V».
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, για το οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί περίπου 950 εκατ. ευρώ και η απόφαση για την κατασκευή του είχε ληφθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και για λόγους συνέχισης της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία.
– Η σύμβαση με τον Ανάδοχο του έργου είχε συναφθεί από το 2014, και επί πλέον είχε ήδη συναφθεί δανειακή σύμβαση για ποσό 740 εκατ. ευρώ με την KfW με εγγύηση του EULER HERMES για την οποία η ΔΕΗ είχε ήδη καταβάλει ποσό της τάξης των 100 εκατ. Ευρώ.
– Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα το 2014 εξαιρέθηκε από τις προβλέψεις (σ.σ. στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής) της υπό έκδοση νέας Κοινοτικής Οδηγίας, για τις χώρες που έχουν εξάρτηση από στερεά καύσιμα.
– Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και σε συνάρτηση με τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή συνεπεία των οποίων η τιμή των δικαιωμάτων CO2 έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η καθιέρωση Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος πριν την έναρξη ισχύος του Κανονισμού της ΕΕ είναι απολύτως αναγκαία για τη βιωσιμότητα της επένδυσης του 1,4 δισ. ευρώ, της «Πτολεμαΐδας V».
Το αντίθετο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ΔΕΗ, και συνακόλουθα την ελληνική αγορά ενέργειας αλλά και την εθνική οικονομία, δεδομένου του ρόλου και του μεγέθους της εταιρείας μας.