Την πόρτα στην ελεύθερη διακίνηση και κατανάλωση μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη μέλη, ανοίγει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το υπό ελληνική προεδρία συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος, έλαβε την απόφαση πως ο… καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Δηλαδή, οι χώρες να μπορούν να αποφασίσουν ελεύθερα εάν θα επιτρέψουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων. Μάλιστα, οι χώρες που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, έως τώρα και η Ελλάδα, θα πρέπει να λάβουν την σύμφωνη γνώμη της εταιρείας που παράγει μεταλλαγμένα και σε διαφορετική περίπτωση να τεκμηριώσουν νομικά, μέσω μακροχρόνιων διαδικασιών, την άρνηση τους.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε στη χώρα μας θα καλλιεργούνται τελικά, είτε όχι γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, θα τα βρίσκουμε ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ, αφού η καλλιέργεια τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, επιβάλλει την ελεύθερη διακίνηση τους σε όλη την Ένωση, άρα και στην Ελλάδα.
Και με αυτό τον τρόπο, ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια συζητήσεων και ενώ φαινόταν ότι το “λόμπι των μεταλλαγμένων”, έκανε πίσω εμπρός στο “ευρωπαϊκό οχυρό”, υπό την ελληνική προεδρία, ανοίγει η πόρτα ώστε να επιτρέπεται σε χώρες της ΕΕ (όπως το Βέλγιο και η Γαλλία οι οποίες το επιθυμούν), η καλλιέργεια και κατ’ επέκταση η εξαγωγή, διακίνηση και κατανάλωση τους σε όλα τα κράτη μέλη, είτε ως ζωοτροφές, είτε ως περιεχόμενα σε τρόφιμα όπως αλεύρι, κονσέρβες, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις Γ.Τ. Οργανισμοί – φυτά έχουν λάβει την έγκριση καλλιέργειας τους στο ευρωπαϊκό έδαφος: το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της αμερικανικής πολυεθνικής Monsanto, δύο ακόμη καλαμπόκια, το ΒΤ176 και Τ25, καθώς και μία ποικιλία πατάτας, η Αμφλόρα. Άλλες μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές τροφίμων, όπως η Ντοπόν ντε Νεμούρ, έχουν υποβάλει αιτήσεις έγκρισης για καλλιέργεια επτά ακόμη μεταλλαγμένων φυτικών οργανισμών.