Τον πρώτο της πύραυλο με προορισμό τον Άρη εκτόξευσε η Ινδία, με στόχο να θέσει διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.
Το σκάφος Mars Orbiter απογειώθηκε ομαλά με έναν πύραυλο PSLV-C25 από το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan, στο ανατολικό άκρο της Ινδίας, στην περιοχή Sriharikota.
Σε λιγότερο από μία ώρα το σκάφος βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη, εκτελώντας την πρώτη σε μία σειρά από πολλές μανούβρες που θα το τοποθετήσουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014, έχοντας διανύσει 780 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Στόχος του Mars Orbiter είναι να μελετήσει την αραιή ατμόσφαιρα του Άρη και να μετρήσει τις συγκεντρώσεις μεθανίου και υδρογόνου. Προκειμένου να το πετύχει αυτό, μεταφέρει πέντε επιστημονικά όργανα: δύο φασματοσκόπια, ένα φωτόμετρο, μία κάμερα και έναν ανιχνευτή μεθανίου.
Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 73 εκατ. δολάρια και είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους του αντίστοιχου προγράμματος της NASA (MAVEN) που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.
Έως τώρα, μόνο οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ρωσία έχουν στείλει διαστημόπλοια που έχουν εισέλθει σε τροχιά ή έχουν προσεδαφισθεί στον Άρη.
Αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω της τεχνολογίας χαμηλού κόστους που χρησιμοποιεί η Ινδία, αναμένεται να καταλάβει σημαντικό μερίδιο της διαστημικής αγοράς.
Η Ινδία εισήλθε στο χάρτη των διαστημικών δυνάμεων που εξερευνούν άλλα ουράνια σώματα πέρα από τον πλανήτη μας το 2008, με την αποστολή Chandrayaan-1, η οποία τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ανακαλύπτοντας ίχνη νερού στην επιφάνειά της.