Η «Συμφωνία-Ομπρέλα» (Umbrella Agreement) που θα ρυθμίζει όλα τα θέματα προστασίας δεδομένων μεταξύ της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης και των ΗΠΑ ήταν το βασικό αντικείμενο της υπουργικής συνάντησης Ε.Ε.-Η.Π.Α. που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στο Ζάππειο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση αυτή, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας, προήδρευσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, ενώ συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, γενικός Εισαγγελέας των Η.Π.Α. Έρικ Χόλντερ, ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των Η.Π.Α. Αλεχάντρο Μεϊόρκας, η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ και η γενική διευθύντρια Δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φρανσουάζ Λεμπάι.
Ειδικότερα, κατά τις εργασίες της υπουργικής συνάντησης εξετάστηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την «Συμφωνία-Ομπρέλα» η οποία θα ρυθμίζει όλα τα θέματα προστασίας δεδομένων στις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε.-Η.Π.Α.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προωθήσουν νομοθεσία που θα δίδει στους ευρωπαίους πολίτες το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής στις Η.Π.Α. σε περίπτωση παράνομης αποκάλυψης των προσωπικών τους δεδομένων.
Αναφορικά με το θέμα της προστασίας των δεδομένων ο κ. Αθανασίου δήλωσε:
«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των Η.Π.Α. για το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής και τη θεωρούμε σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια θα αποτελεί στο διηνεκές ένα περίπλοκο ζήτημα. Η Ε.Ε. παραμένει πρόθυμη να εξασφαλίσει μια ‘Συμφωνία Ομπρέλα’ με τις Η.Π.Α. που θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα αποτελέσει ουσιαστική απάντηση στις ανησυχίες των πολιτών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού».
Ακόμη, οι υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στην διαδικασία μεταρρύθμισης της νομοθετικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων που λαμβάνει χώρα τόσο στις Η.Π.Α., όσο και στην Ε.Ε.
«Η υπό επεξεργασία μεταρρύθμιση της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αποσκοπεί στην ενίσχυση των δικαιωμάτων πολιτών και επιχειρήσεων στην Ε.Ε., εξασφαλίζοντας παράλληλα την ίση προστασία των δεδομένων των πολιτών της Ε.Ε. τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Ένωσης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ένα άλλο θέμα το οποίον ήταν στην ημερήσια ατζέντα και απασχόλησε την συνάντηση των υπουργών, ήταν οι κοινές προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
Στην πρώτη γραμμή της συζήτησης βρέθηκαν τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας Ε.Ε.-Η.Π.Α. για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το ηλεκτρονικό έγκλημα και η λεγόμενη «παγκόσμια συμμαχία κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στο διαδίκτυο», στην οποία μέχρι στιγμής συμμετέχουν 50 χώρες.
Επίσης, η ομάδα εργασίας επεσήμανε την ανάγκη συμμετοχής περισσότερων κρατών στην μάχη κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και έθεσε επί τάπητος τα προβλήματα συνεργασίας που μπορούν να ανακύψουν σε περιπτώσεις διασυνοριακής εγκληματικότητας.