Στον «ηλεκτρονικό συντονισμό του Κράτους» που θα αφορά τόσο τους υπαλλήλους όσο και τους πολίτες στοχεύουν οι δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020 και Σχέδιο Δράσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», μέρος του οποίου, εξήγγειλε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Ο προϋπολογισμός του εν λόγω σχεδίου, υπολογίζεται στα 376 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 176 προέρχονται από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 200 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο. Σύμφωνα με την υφυπουργό, το Σχέδιο θα υποβληθεί στα τέλη Μαΐου προς τελική έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Το υπουργείο θέλει να επικοινωνήσει τη μεταφορά της ατζέντας του από τους ποσοτικούς στόχους των «μεταρρυθμίσεων» του δημοσίου, στους ποιοτικούς. Ας σημειωθεί πως ανάλογες εξαγγελίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο και για την απλούστευση των συναλλαγών μεταξύ δημοσίου και πολιτών, έχουν διατυπωθεί κατά κόρον στο παρελθόν.
Σύμφωνα με την περιγραφή της κ. Χριστοφιλοπούλου, στόχος είναι μια δημόσια διοίκηση πιο ευέλικτη, εξωστρεφής, που μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης, καθώς και μια νέα δομή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που δίνει έμφαση στην αρχή της διαλειτουργικότητας μεταξύ των φορέων του δημοσίου και θα έχει ως αποτέλεσμα την «απλοποίηση της ζωής» των πολιτών.
Οι επικείμενες παρεμβάσεις θα κινηθούν σε δύο άξονες: α) Ενίσχυση της οργάνωσης και της θεσμικής ικανότητας του κράτους και β) δράσεις που αφορούν την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Περαιτέρω βασικές δράσεις θα εστιάσουν σε «έργα σημαίες», όπως τα χαρακτήρισε η κ. Χριστοφιλοπούλου: ενίσχυση της «Διαύγειας», θέσπιση Ενιαίου Συστήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, δημιουργία ενός Ενιαίου Περιβάλλοντος Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων («Ηλεκτρονικό ΚΕΠ»).
Κινητικότητα και Προϊστάμενοι
Το επιχειρησιακό σχέδιο θα υποστηρίξει τα «12 σημεία αλλαγής πορείας», που προανήγγειλε προσφάτως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Ενιαίο Σύστημα Ανθρώπινου Δυναμικού θα συνδεθεί με τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας που επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο, αποτελώντας ουσιαστικά μια πλατφόρμα καταγραφής των προσόντων και της προϋπηρεσίας των υπαλλήλων. Το σύστημα θα συνδεθεί και με το Μισθολόγιο των υπαλλήλων, όπως επίσης και με το νέο πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο.
Ως προς τους επόμενους διαγωνισμούς διορισμών υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, μέσω της διαλειτουργικότητας, το Συμβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να ζητά τα πιστοποιητικά που χρειάζεται από τους αρμόδιους φορείς και να ενημερώνει τον συμμετέχοντα στο διαγωνισμό, για το αν είναι επιτυχών και αν είναι διοριστέος.
Ως προς τους διαγωνισμούς ανάθεσης έργων αναμένεται η δημιουργία μιας νέας «Διαύγειας» – ένα ηλεκτρονικό μητρώο που θα επικοινωνεί μεταξύ δημόσιων φορέων και θα αφορά επιχειρήσεις αναδόχους έργων.
Παιδικοί σταθμοί
Ξεκινώντας την ομιλία της, η κυρία Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε στο τρέχον επιχειρησιακό 2007 – 2013, από το οποίο το ΥΔΜΗΔ δρομολόγησε την αξιοποίηση πόρων, ύψους 120.000.000 ευρώ, που δεν είχαν απορροφηθεί και κινδύνευαν να χαθούν, μεταφέροντας τους σε έργα κοινωνικού χαρακτήρα.
«Στην εποχή της κρίσης δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε πόρους και ιδιαίτερα ευρωπαϊκούς. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα και πετύχαμε την μεταφορά 77.000.000 ευρώ στους παιδικούς σταθμούς, καλύπτοντας τις ανάγκες των δήμων. Απορροφήσαμε ακόμα 37 εκατομμύρια στην κοινωφελή εργασία για την καταπολέμηση της ανεργίας στο δικό μας επιχειρησιακό και πετύχαμε τη μεταφορά άμεσα χρηματοδοτούμενων έργων από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα (75.000.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και 8.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας). Φτάσαμε συνολικά, να έχουμε αυτή τη στιγμή, ποσοστό απορρόφησης 79%. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν υπήρχε αυτή η γενναία μεταφορά πόρων» σημείωσε.
Δείτε το σχετικό Power Point του υπουργείου ΕΔΩ