Ανοίγει ο δρόμος για το ηλεκτρονικό “φακέλωμα” όλων των κτιρίων της χώρας μετά την αποστολή του Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΚΑ για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων στο ΣτΕ.
Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, εντός 10ετίας θα πρέπει όλα τα κτίρια της χώρας να αποκτήσουν “ηλεκτρονική ταυτότητα”. Δηλαδή να δηλωθούν σε ένα ψηφιακό σύστημα στο οποίο θα καταγράφονται τα πάντα, απο την άδεια έως όλες τις μεταβολές που έχουν συντελεστή. Το ψηφιακό αυτό σύστημα θα είναι μόνιμα συνδεδεμένο με το Κτηματολόγιο, την ΔΕΗ άλλα και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να γίνονται και ανάλογοι φορολογικοί έλεγχοι.
Όσα κτίρια δεν δηλωθούν, θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες οι σχετικές κυρώσεις που ισχύουν και σήμερα.
Επίσης, προβλέπονται ποινικές και οικονομικές κυρώσεις για όσους μηχανικούς συμπληρώσουν με ψευδή στοιχεία την ταυτότητα κτιρίου.
Κάθε νέο κτίριο θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα. Σε οτι αφορά στα υφιστάμενα, όσα μπήκαν στους νόμους περί αυθαιρέτων θα πρέπει να συμπληρώσουν την ταυτότητα εντός πέντε ετών.
Για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (πλην των τακτοποιημένων αυθαιρέτων) η συμπλήρωση της Ταυτότητας θα πρέπει να γίνει εντός 10ετίας.
Η ταυτότητα θα συμπληρώνεται υποχρεωτικά ύστερα από κάθε μεταβίβαση και στους περιοδικούς ελέγχους. Επίσης θα ενημερώνεται από τον αρμόδιο μηχανικό για οποιαδήποτε εργασία στο κτίριο η οποία απαιτεί άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Στις πολυκατοικίες, μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία των ενοίκων, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για το διαμέρισμά του.
Κρίσιμο θέμα αποτελούν οι έλεγχοι. Σύμφωνα με το ΠΔ προβλέπονται περιοδικοί έλεγχοι από μηχανικό, κάθε 8 χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές και κάθε 10 χρόνια για τις κατοικίες, τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα, τους γραφειακούς χώρους, τα κτίρια εκπαίδευσης και υγείας και τα σωφρονιστικά καταστήματα
Κάθε 15 χρόνια θα γίνεται έλεγχος για χώρους αποθήκευσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και λοιπές χρήσεις.