Κρίσιμο σύμμαχο μπορεί να βρει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέναντι στις εξοντωτικές πολιτικές της Τρόικας των δανειστών και μάλιστα την ώρα που συνειδητοποιείται με έκπληξη από το πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι μετά τα δύο μνημόνια ακολουθεί το καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», που σημαίνει ότι μέχρι να εξοφληθεί το 75% των δανείων, η χώρα θα παραμένει υπό την επιτροπεία των Βρυξελλών.
Προέκυψε λοιπόν το εξής καλό.
Για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα αξιολογήσει τους ίδιους τους αξιολογητές, δηλαδή την Τρόικα και τις πολιτικές που επιτάσσει και μάλιστα σε δημόσια συζήτηση.
Δηλαδή, θα αξιολογηθεί η μεθοδολογία της τρόικας κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της, αλλά και το κατά πόσο υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων της. Γι΄ αυτό θα γίνουν ακροάσεις και συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και με νυν ή πρώην υπουργούς στις χώρες αυτές. Η πρόταση αυτή φαίνεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη Σοσιαλιστών, Πρασίνων αλλά και κάποιων από τους βρετανούς συντηρητικούς. Εάν τελικά εγκριθεί, η έκθεση των αξιολογητών αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αργότερο τον Απρίλιο του 2014. Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για απόδοση νομικών ευθυνών.
Η εξέλιξη αυτή ίσως αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για την ελληνική πλευρά που αντιμετωπίζει συνεχώς νέες απαιτήσεις από την τρόικα, καθώς –όπως προαναφέραμε- η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση για δεκαετία σύμφωνα με το καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας». Πρόκειται για το λεγόμενο post-programme surveillance που επιβάλλεται σε όσες χώρες ζήτησαν διάσωση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί από την πλευρά των δανειστών, ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αποπληρώνει τα μεγάλα δάνεια που έχει λάβει. Το καθεστώς αυτό διαρκεί μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έλαβε από την Ευρώπη (δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια του ΔΝΤ) ή και ακόμα περισσότερο αν έτσι κρίνει η Κομισιόν.
Η Επιτροπή πραγματοποιεί, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο κράτος μέλος υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να εκτιμήσει την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική του κατάσταση. Κοινοποιεί ανά εξάμηνο την εκτίμησή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ΟΔΕ, καθώς και στο κοινοβούλιο του οικείου κράτους μέλους, και εκτιμά ειδικότερα αν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα. Η πρόταση της Επιτροπής θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο, εκτός αν το Συμβούλιο αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία να την απορρίψει μέσα σε 10 ημέρες από την έγκρισή της από την Επιτροπή. Τα παραπάνω αποτελούν ένα μόνο μέρος της νέας οικονομικής πραγματικότητας που έχει εγκαθιδρυθεί στην Ευρώπη και προβλέπει αυστηρό έλεγχο στις οικονομίες των χωρών-μελών. Αποτελεί το περιβόητο «two pack», το οποίο ορίζει ότι οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών θα περνούν από το κόσκινο της Κομισιόν πριν κατατεθούν στα κοινοβούλια.