Με εξαφάνιση απειλούνται οι λεμούριοι που ζουν στη Μαδαγασκάρη εξαιτίας της φτώχιας που οδηγεί τους κατοίκους του νησιού στη λαθροθηρία και την αποψίλωση.
Οι λεμούριοι που ζουν στην περιοχή υπολογίζονται σε 105 διαφορετικά είδη και αποτελούν ένα μοναδικό φαινόμενο.
«Όσο υπάρχει φτώχια δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα αποτρέψουμε την εξαφάνιση των λεμούριων», προειδοποιεί ο Τζόνα Ρατσιμπαζάφι του Πανεπιστημίου του Ανταναναρίβο.
Οι φωτιές καταστρέφουν κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια στρέμματα ζούγκλας και ήδη το νησί έχει χάσει το 87% των δασών του.
Τα 93 από τα 105 είδη λεμούριου ήδη βρίσκονται στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών.
«Στις τροπικές χώρες όπως η Μαδαγασκάρη το έδαφος είναι πολύ φτωχό», εξηγεί ο Ρατσιμπαζάφι. Αυτό αναγκάζει τους αγρότες να μετακινούν κάθε χρόνο τα χωράφια τους αφήνοντας πίσω τους ερημωμένη γη.
Οι λεμούριοι κινδυνεύουν όμως και από τους παράνομους υλοτόμους που τους κυνηγούν για τροφή. «Συχνά δεν παίρνουν μαζί τους αρκετή τροφή και τρώνε λεμούριους, καθώς είναι πιο εύκολο να τους πιάσουν από ό,τι τα πουλιά», αναφέρει ο Τοβοναναχάρι Ρασολοφοχαριβέλο, ειδικός στα πρωτεύοντα.
Το μέλλον των λεμούριων φαίνεται ότι εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το 92% των κατοίκων της Μαδαγασκάρης ζει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα και οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον ηγέτη Άντρι Ραχοελίνα το 2009.
Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει προεδρικές εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η τετραετής πολιτική κρίση.
Στο μεταξύ, η οικονομική βοήθεια από άλλες χώρες έχει ανασταλεί και η χώρα αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού, έπειτα και από την επιδρομή ακριδών που σάρωσε φέτος το νησί.
Ακόμα και η τουριστική βιομηχανία της Μαδαγασκάρης υπέστη σοβαρό πλήγμα μετά από το λιντσάρισμα δύο Ευρωπαίων τουριστών που κατηγορήθηκαν ότι σκότωσαν ένα αγόρι στο τουριστικό νησάκι του Νόσι Μπε.
Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει διεθνή καμπάνια, με στόχο να συγκεντρώσουν 8 εκατ. δολάρια και να προσφέρουν στους κατοίκους εναλλακτικές πηγές βιοπορισμού.
«Χρηματοδοτούμε δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια φασολιών και η εκτροφή χοίρων, κοτόπουλων και ψαριών, ώστε οι κάτοικοι να σταματήσουν να καταστρέφουν το δάσος», αναφέρει ο Μπένζαμιν Αντριαμιχάγια, εκπρόσωπος του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Διατήρηση του Τροπικού Περιβάλλοντος (ICTE).