Γράφει η Αγγελική Μπίτη, Διεθνολόγος
Το Ιράν θα μπορούσε να μετατρέψει τα αποθέματά εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει σε αρκετό υλικό για μία πυρηνική βόμβα μέσα σε δύο μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση , όπως αναφέρει η «Telegraph» του Λονδίνου.
Μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες ενόψει της διάσκεψη της Γενεύης στις 7 και 8 Νοεμβρίου , οι διπλωμάτες είναι αισιόδοξοι για μια πιθανή επίλυσης της αντιπαράθεσης μεταξύ Ιράν και διεθνούς κοινότητας που ερίζετε στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν . Στις διαπραγματεύσεις παρευρέθη για πρώτη φορά και ο νεοεκλεγμένος και πιο μετριοπαθής ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί , ο οποίος υποσχέθηκε να προσπαθήσει να επιλύσει το πυρηνικό ζήτημα ώστε να εξασφαλίσει μια χαλάρωση των κυρώσεων οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία της χώρας.
Παρόλα αυτά , οι εμπειρογνώμονες της χώρας εξακολουθούν να επικεντρώνονται στον εμπλουτισμό και τη φυγοκέντριση του ουράνιου και τους τρόπους για να το πετύχουν τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας. Η Τεχεράνη έχει ένα απόθεμα 7,7 τόνων χαμηλής και μέσης περιεκτικότητας – εμπλουτισμένου ουρανίου και 10.190 συσκευές φυγοκέντρισης , σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ( ΔΟΑΕ ).Έχει ακόμα, 9.272 συσκευές φυγοκέντρισης που βρίσκονται σε αδράνεια .
Εάν οι επιστήμονες του Ιράν αποφάσιζαν να θέσουν όλα αυτά τα μηχανήματα σε λειτουργία και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν για να εμπλουτίσουν την υφιστάμενη ποσότητα του ουρανίου , αυτή η λειτουργία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα και 20 ημέρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια ( ISIS ) , ένα think tank των ΗΠΑ που παρακολουθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης .
Αν το Ιράν επιχειρήσει την παραγωγή ουρανίου για στρατιωτική χρήση , οι επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος παρακολουθεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του θα ανιχνεύσει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την προσπάθεια .Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει το σενάριο στο οποίο οι επιστήμονες της χώρας καταφέρνουν να μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για την παραγωγή του υλικού σε λιγότερο από ένα μήνα .
Αν αυτό επιτευχθεί, οι Ιρανοί θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή στο χρονικό διάστημα μεταξύ των επιθεωρήσεων του ΔΟΑΕ και να αποφύγουν τον εντοπισμό .
Βέβαια, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος, ώστε να μετατρέψει το επεξεργασμένο ουρανίου σε μια πυρηνική κεφαλή παραδοτέα για έναν πύραυλο .Αλλά το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε διαδικασία «οπλοποίησης» θα μπορούσε να συμβεί κρυφά, πράγμα που καθιστά αδύνατη την ανίχνευση του εν λόγω οπλοστασίου.
Ο εμπλουτισμός ουρανίου που θα φτάσει στο 90% θα είναι ένα γεγονός που θα ενδυναμώνει την διεθνή ανασφάλεια και θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή, αλλά και θα μεγαλώνει την ανησυχία της διεθνής κοινότητας για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την δυναμική που θα διαθέτει ένα ισλαμιστικό κράτος ,όπως το Ιράν στα διεθνή τεκταινόμενα.