Οι μέρες είναι δύσκολες και για κάποιους απείρως δυσκολότερες. Κι όμως καμιά φορά μια απλή αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να απαλύνει την κατάσταση για πολλούς. Όπως για παράδειγμα περιορίζοντας τη σπατάλη. Τη σπατάλη τροφίμων. Που έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις.
Η εικόνα που μεταφέρει η Public Issue είναι τουλάχιστον τραγική. Το 37% των κατοίκων της Ελλάδας πετάει φαγητό τουλάχιστον μία έως δύο φορές τον μήνα με τη μεγαλύτερη σπατάλη να γίνεται από άτομα 18 έως 34 ετών, ενώ οι ηλικίες άνω των 55 ετών πετούν ελάχιστα τρόφιμα.
Έτσι η WWF Ελλάς, έως το τέλος Ιανουαρίου, μέσα από το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» θα προσπαθήσει να ανοίξει τον φάκελο «Σπατάλη Τροφίμων» παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και κινητοποιώντας τους πολίτες προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Η “Καλύτερη Ζωή”, προσκαλεί τους παραγωγούς, τους διανομείς τροφίμων και τους πολίτες, να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων μέσα από μικρές πρακτικές που επιφέρουν μεγάλο όφελος στο περιβάλλον, την οικονομία, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία εν γένει.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα τρόφιμα που πιο συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, καθώς επίσης φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν. Παρότι οι πολίτες εμφανίζονται ενημερωμένοι για το πρόβλημα, συνεχίζουν τις ίδιες συνήθειες. Το 20% πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Επίσης, μόνο το 8% των συμπολιτών μας κάνει κομποστοποίηση.
Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS