Δύο νέες πιλοτικές δράσεις, που θα υλοποιηθούν το επόμενο δωδεκάμηνο, με σκοπό τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην ανάπτυξη επιτόπιων έργων στον τομέα της συνοχής, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.
Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της πρώτης πιλοτικής δράσης, “οι αρχές που διαχειρίζονται τους πόρους της ΕΕ θα λαμβάνουν εμπειρογνωμοσύνη υψηλού επιπέδου από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και εξατομικευμένη βοήθεια για τη δημιουργία νέων πρωτοβουλιών για τη συμμετοχή των πολιτών και την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας”.
Στο πλαίσιο της δεύτερης πιλοτικής δράσης, η Κομισιόν θα δεσμεύσει 250 000 EUR για χρηματοδότηση σε τοπικό επίπεδο, “με σκοπό τη στήριξη καινοτόμων ιδεών και πρωτοβουλιών για την προώθηση της ενεργοποίησης των πολιτών που προέρχονται, ιδίως, από μικρότερες και τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών”. Στόχος θα είναι “η δοκιμή νέων προσεγγίσεων της συμμετοχής των πολιτών και η ενθάρρυνση, η προαγωγή και η στήριξη της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική συνοχής για την καλύτερη υλοποίηση των έργων και την ενίσχυση του αισθήματος του ενστερνισμού των αποτελεσμάτων τους μεταξύ των πολιτών”. Τα αποτελέσματα θα τροφοδοτήσουν τη συζήτηση για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 -2027.
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων από τις οργανώσεις θα ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες. Θα λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις των οργανώσεων στη διάσκεψη σχετικά με τις ανάγκες τους για την ανάληψη ενεργού ρόλου στη συνδιαμόρφωση πολιτικών, τη συμμετοχή και την παρακολούθηση. Σημειώνεται ότι “στο πλαίσιο αυτών των πιλοτικών δράσεων, οι διαχειριστικές αρχές των ταμείων συνοχής και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα λαμβάνουν συμβουλές και υποστήριξη από εμπειρογνώμονες με σκοπό την ανάπτυξη των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για την υλοποίηση των έργων συνοχής”.
Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, τόνισε ότι “η πολιτική συνοχής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι πολίτες, από το κλίμα έως την καινοτομία, από την κοινωνική ένταξη και τις δεξιότητες έως τη συνδεσιμότητα.” “Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να έχουν μεγαλύτερο λόγο για τον τρόπο με τον οποίο παράγει αποτελέσματα η εν λόγω πολιτική. Τόσο οι δημόσιες αρχές όσο και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα επωφεληθούν από την ουσιαστικότερη συμμετοχή των πολιτών”, αναφέρει.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ