Η Γη μπορεί να είναι πάνω από 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά μπορεί ακόμη να μας εκπλήσσει. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια γιγαντιαία δεξαμενή νερού κάτω από συμπαγές στρώμα πάγου στη Γροιλανδία. Η ανακάλυψη έγινε τυχαία από ομάδα ερευνητών στη νοτιοανατολική Γροιλανδία το 2011, με την υδροφόρα επιφάνεια να εκτείνεται σε πάνω από 27.000 τετραγωνικά μίλια (69.930 τετραγωνικά χιλιόμετρα), σύμφωνα με τα στοιχεία από την Επιχείρηση Ραντάρ IceBridge της NASA. Μέχρι πρόσφατα, κανείς δεν είχε την παραμικρή ιδέα ότι ήταν εκεί.
Αυτό συμβαίνει γιατί δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Οι θερμοκρασίες στη Γροιλανδία είναι πολύ κάτω από το μηδέν το μεγαλύτερο μέρος του έτους, εξού και ο λόγος που ένα μεγάλο μέρος του νησιού καλύπτεται από ένα φύλλο πάγου πάχους 1,5 χιλιομέτρου. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές έκαναν τις γεωτρήσεις το 2011, με επικεφαλής τον Ρικ Φορστερ του Πανεπιστημίου της Γιούτα –εξάγοντας πυρήνες πάγου από βαθιά – διαπίστωσαν με έκπληξη νερό σε υγρή μορφή, παρά τις θερμοκρασίες που ήταν κάτω από τους -18 βαθμούς κελσίου. Αργότερα, με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013 από την Λόρα Κένιγκ από το Κέντρο Διαστημικών Ερευνών Goddard της NASA, διαπιστώθηκε ότι η θερμοκρασία στον υδροφόρο ορίζοντα έμεινε περίπου στους 0 βαθμούς κελσίου. Είναι πιθανό η βαριά κάλυψη χιονιού στη νοτιοανατολική Γροιλανδία να ενεργεί ως μόνωση για τον υδροφόρο ορίζοντα, λειτουργώντας κυριολεκτικά ως κουβέρτα -πρόληψη από τον παγετό.
Ο όγκος του υδροφόρου ορίζοντα, ο οποίος τροφοδοτείται από χιόνι που λιώνει από το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας, είναι τεράστιος και εκτιμάται σε 154 δισ. τόνους νερού. Αυτό θα ήταν από μόνο του αρκετό να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη των θαλασσών κατά 0,04 εκατοστά σε περίπτωση που όλη η υπόγεια λίμνη έρεε τους ωκεανούς. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν κάτι εξαιρετικό, άλλωστε η στάθμη των θαλασσών αυξάνεται κάθε χρόνο χάρη στην τήξη των πάγων και τη θερμική διαστολή του θαλασσινού νερού του πλανήτη, αλλά η ανακάλυψη του υδροφόρου ορίζοντα θα πρέπει να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς κινείται το νερό που λιώνει μέσα από το παχύ φύλλο πάγου της Γροιλανδίας.
Αυτό είναι σημαντικό, γιατί το κλίμα έχει αλλάξει προς το ζεστότερο, ο ρυθμός απώλειας πάγου στη Γροιλανδία έχει επιταχυνθεί, από 121 δισ. ευρώ τόνους της περιόδου 1993 έως 2005- σε 229 δις τόνους ετησίως μεταξύ 2005 και 2010. Η καλύτερη κατανόηση της φυσικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του στρώματος πάγου και του νερού που δημιουργείται από την τήξη του θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν πώς η Γροιλανδία θα ανταποκριθεί στην αύξηση της θερμοκρασίας στο μέλλον. Και αυτό έχει σημασία, διότι το νερό που βρίσκεται παγωμένο στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας να μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από 20 πόδια ( 6 μέτρα ) αν λιώσει.