Ο κυβερνοπόλεμος στη Συρία συνεχίζει να μαίνεται, με χάκερ που υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ να στοχεύουν στρατιωτικούς αντιπάλους χρησιμοποιώντας όλο και πιο εξελιγμένο malware, αλλά και μεθόδους κοινωνικής μηχανικής, αναφέρει μελέτη του Electronic Frontier Foundation και του Citizen Lab.
Το 2011 παρατηρήθηκαν οι πρώτες διαδικτυακές επιθέσεις από υποστηρικτές του Άσαντ, οι οποίες αποτελούσαν έναν συνδυασμό χειραγώγησης των social media, χρήσης κακόβουλου λογισμικού και εξοπλισμού για πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών εξ αποστάσεως, με σκοπό την απόκτηση πρόσβασης σε υπολογιστές της αντιπολίτευσης, ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις και η γενικότερη δραστηριότητά τους.
Οι βασικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούσαν ήταν το YouTube και το Dropbox, υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook.
Χαρακτηριστική περίπτωση επίθεσης είναι η αποστολή με email ενός μηνύματος με τίτλο που παραπέμπει σε βίντεο και «δείχνει την κτηνωδία των στρατευμάτων του Άσαντ». Ωστόσο, το βίντεο αποτελεί δόλωμα: όσο ο χρήστης το παρακολουθεί, εγκαθίσταται στον υπολογιστή λογισμικό, το οποίο επιτρέπει σε χάκερ του καθεστώτος Άσαντ να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του συστήματος.