Το μάθημα της ανατομίας στις ιατρικές σχολές συχνά προκαλεί αναγούλες έως και λιποθυμίες στους φοιτητές που το παρακολουθούν. Η είδηση, λοιπον, για ένα εικονικό πτώμα που θα τους βοηθά στη διερεύνηση του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος σίγουρα θα ανακουφίσει αρκετούς.
Πιο συγκεκριμένα, η είδηση έρχεται από τη Βρετανία, όπου σύντομα στη διάθεσή τους οι φοιτητές της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θα έχουν ένα εικονικό πτώμα για τα μαθήματα ανατομίας. Το Anatomage Table «προβάλλει» ανδρικά και γυναικεία σώματα φυσικού μεγέθους, δημιουργήθηκε χάρη σε αξονικές τομογραφίες και επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν το σώμα από μπροστά και πίσω, πλάγια και ανάποδα.
Όπως αναφέρουν καθηγητές ανατομίας του πανεπιστημίου, το νέο αυτό εργαλείο επιτρέπει την εξαιρετικά λεπτομερή προβολή του σώματος και των συσχετισμών μεταξύ των οργάνων στο εσωτερικό του. Εν αντιθέσει με την ανατομία ενός πραγματικού πτώματος, όπου τα όργανα μπορούν μόνο να αφαιρεθούν, στο εικονικό πτώμα οι φοιτητές μπορούν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν όργανα, φλέβες, αρτηρίες, νεύρα ή ιστούς αγγίζοντας το τραπέζι –κάτι το οποίο τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα όργανα και τα μέλη αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.Η νέα αυτή συσκευή προστίθεται σε άλλο ένα πρωτοποριακό μέσον υψηλής τεχνολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου: το 3D ανατομικό ολόγραμμα φυσικού μεγέθους, το οποίο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο. Η τρισδιάστατη εικόνα του γυναικείου σώματος δημιουργείται από τρία συνθετικά στρώματα και μπορεί να θεαθεί από διάφορες γωνίες, επιδεικνύοντας μυϊκές δομές, τον σκελετό, εσωτερικά όργανα, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, επιπρόσθετα στις προεγκατεστημένες αξονικές τομογραφίες και MRI scans οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι δυνατή η εισαγωγή προσωπικών/ ειδικά διαμορφωμένων σαρώσεων στη συσκευή, με σκοπό την ψηφιακή αναπαραγωγή τους ως εικονικών πτωμάτων και τη χρήση τους στο πλαίσιο εκπαιδευτικών πακέτων με συγκεκριμένους σκοπούς.