Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Έναν ακόμη πονοκέφαλο φέρνει στην κυβέρνηση το “φρένο” του ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης τινάζεται ουσιαστικά στον αέρα, αφού δημιουργείται δεδικασμένο και για την ΕΥΑΘ ενώ αναγκάζεται πλέον να βρει ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργείται, βάσει μνημονίου, στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Το ΣτΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, απέρριψε την μεταβίβαση των μετοχών της στο ΤΑΙΠΕΔ, ακυρώνοντας την σχετική διυπουργική απόφαση που ελήφθη σε εφαρμογή του μνημονίου.
Το ΣτΕ, ουσιαστικά, χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση του νερού ως επικίνδυνη για αύξηση της τιμής και μείωση της ποιότητας.
Μεταξύ άλλων, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, αναφέρει ότι “η κατ’ ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχείρησης σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία”.
Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τις έντονες αντιδράσεις στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, οι οποίες εκφράστηκαν και μέσω δημοψηφίσματος, καθιστά πλέον αβέβαιη την προσπάθεια της κυβέρνησης να πουλήσει τις δυο εταιρείες. Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο πως θα αντιδράσει η πλευρά της Τρόικα που επιμένει στις ιδιωτικοποιήσεις, αν και βάσει μνημονίου δίνεται, τυπικά, το δικαίωμα στην ελληνική κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα και να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Κι αυτό θα είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για τον κυβερνητικό συνασπισμό, την στιγμή που μετά τις ευρωεκλογές, καλείται να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα με ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο.
Ένα από τα σενάρια πάντως που εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ είναι να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για τα μειοψηφικά πακέτα των δυο εταιρειών, που θα αναλάβει το Management και το δημόσιο να παραμείνει στο ΔΣ. Κάτι που όμως δεν φαίνεται να προσελκύει ενδιαφερόμενους επενδυτές.