Μια νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος από το βιοαέριο της κοπριάς πρόκειται να δημιουργηθεί στη Χαλκηδόνα της Θεσσαλονίκης προκειμένου να αξιοποιηθούν τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων και να προκύψει οικονομικό όφελος από την παραγόμενη ενέργεια.
Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε σήμερα θετικά επί της σχετικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης που αναμένεται να απορροφά περίπου 30.000 τόνους κοπριάς το χρόνο. Ήδη, έχουν δοθεί περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για άλλες δύο παρόμοιες μονάδες στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, καμία από τις μονάδες αυτές δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι υπόλοιπες διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι την τελική αδειοδότηση.
Ειδικότερα, το βιοαέριο θα παράγεται μέσω αναερόβιας χώνευσης ζωικών αποβλήτων και υπολειμμάτων με τη “βοήθεια” λακτόζης από βιομηχανίες γάλακτος και μαγιάς από ζυθοποιίες. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης βιοχημικής διεργασίας, το μεγαλύτερο μέρος του οργανικού φορτίου των αποβλήτων διασπάται μέσα σε κατάλληλο χωνευτή σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας, pH και υποστρώματος με τη βοήθεια βακτηριδίων και απουσία οξυγόνου. Αποτέλεσμα αυτής της διάσπασης είναι η παραγωγή βιοαερίου που αποτελείται από μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα. Η δεύτερη φάση της διαδικασίας προβλέπει την απομάκρυνση του νερού και του θείου από το βιοαέριο και την καύση του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,499 MWe. Η ενέργεια αυτή θα διοχετεύεται στο δίκτυο μέσης τάσης της ΔΕΗ.
“Πρόκειται για μια επένδυση που υλοποιείται στο πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα αξιοποιήσει την κοπριά από τις πολλές κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής η οποία χαρακτηρίζεται από την εν λόγω δραστηριότητα” σχολιάζει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Γιάννης Μπίκος.
Διευκρινίζει δε, ότι με τη λειτουργία της μονάδας και θα αξιοποιείται η κοπριά και τα υπολείμματα της διαδικασίας θα χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για τις καλλιέργειες. “Τέτοια μονάδα για πρώτη φορά δημιουργείται στην περιοχή, αν και λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την κίνηση υδροστρόβιλων που κινούνται με τη βοήθεια της πτώσης του νερού στο φράγμα του Αξιού ποταμού. Από το εν λόγω έργο, ο δήμος έχει έσοδα όπως θα συμβεί και με την περίπτωση της μονάδας παραγωγής ρεύματος από το βιοαέριο της κοπριάς” προσθέτει.