Ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω κάνει η κυβέρνηση στο ζήτημα της αντιμετώπισης του υψηλού ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία. Οι καμπάνες που ήχησαν με αφορμή την απόφαση της Βιοχάλκο να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδας, είχαν ως αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου να προετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία.
Η ρύθμιση θα αφορά τη μείωση στα 2,5 ευρώ ανά MWh (από 5 ευρώ ανά MWh που είναι σήμερα) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεγάλες βιομηχανίες. Παράλληλα σχεδιάζεται άλλης ρύθμιση με την οποία θα μειωθεί κατά περίπου 60% n μοναδιαία χρέωση που πληρώνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης τάσης για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Η τιμή από 6,91 ευρώ, θα πέσει στα 4,14 ευρώ για τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν από 13 GWh.
Τον ίδιο στόχο, δηλαδή την ελάφρυνση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία έχει και η διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ, με την οποία καθιερώνονται και στην ελληνική αγορά ενέργειας οι συμβάσεις διακοψιμότητας. Δηλαδή, ο Διαχειριστής Μεταφοράς και οι βιομηχανίες θα υπογράφουν συμφωνίες, σύμφωνα με τις οποίες όταν ο ΑΔΜΗΕ χρειάζεται φορτία ηλεκτρικού ρεύματος θα κόβει από τις επιχειρήσεις αστές οι οποίες και θα αποζημιώνονται.
Και ενώ σχεδιάζονται όλα αυτά, με τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, στο ίδιο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ θεσπίζεται ένα νέο τέλος στο φυσικό αέριο, το «τέλος ασφάλειας εφοδιασμού» που θα πληρώνουν οι καταναλωτές.
Το ύψος του, ανά κατηγορία καταναλωτή, θα καθοριστεί με απόφαση της ΡΑΕ, όμως πρόκειται για μία νέα επιβάρυνση για τη βιομηχανία.