Ο σκουπιδότοπος που έχει δημιουργηθεί στα απομεινάρια του παλιού ξενοδοχείου Rossiya πρόκειται να μετατραπεί σε δημόσιο χώρο, με τους σχεδιαστές που κέρδισαν το διαγωνισμό να προσπαθούν να τονίσουν τη ρωσική γεωγραφική ταυτότητα.
Πρόκειται για έναν εγκαταλελειμμένο, περιφραγμένο χώρο που βρίσκεται στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας τα τελευταία έξι χρόνια. Πολύ σύντομα, όμως, το Zaryadye θα φιλοξενεί ένα υπερσύγχρονο πάρκο με κομψή αρχιτεκτονική με γυαλί και τεχνητό μικροκλίμα.
Η περιοχή που βρίσκεται μόλις λίγα βήματα από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου και το Κρεμλίνο, προοριζόταν για την ανέγερση ενός τεράστιου ουρανοξύστη κατά τη Σταλινική περίοδο και για αυτό το λόγο είχαν απομακρυνθεί όλες οι κατοικίες από την περιοχή. Το σχέδιο τότε είχε μπει στο αρχείο και στη θέση του είχε χτιστεί το υπερμεγέθες ξενοδοχείο Rossiya την δεκαετία του 1960. Με περισσότερα από 3.000 δωμάτια ήταν το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο για την εποχή και κατά πολλούς το πιο άσχημο. Η ογκώδης πρόσοψη του παρείχε θέα στο Κρεμλίνο και την Κόκκινη Πλατεία.
Το ξενοδοχείο κατεδαφίστηκε το 2006 αλλά ενώ άλλα σοβιετικά ξενοδοχεία μεγαθήρια αντικαταστάθηκαν από ξενοδοχεία δυτικών αλυσίδων, ο χώρος γύρω από το Rossiya παραμένει ένας σκουπιδότοπος. Ο βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ είχε αναλάβει να σχεδιάσει ένα πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στον χώρο, αλλά το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε.
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος Πούτιν πήγε για μια βόλτα γύρω από τον χώρο και είπε στο δήμαρχο της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν πως είναι ένας καλός χώρος για την κατασκευή του πάρκου. Η δημαρχία ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις για την περιοχή και ανακοίνωσε την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού σε ρωσικές και διεθνείς εταιρείες σχεδιασμού.
Η πρόταση που κέρδισε το διαγωνισμό ανακοινώθηκε πρόσφατα και ανήκει στην εταιρεία Diller Scofidio + Renfro από τη Νέα Υόρκη. Η πρόταση περιλαμβάνει διαίρεση του εδάφους σε τέσσερις ζώνες χαρακτηριστικό των διαφόρων μερών της Ρωσίας: τούνδρα, στέπες, δάση και βάλτο. Κάθε μια θα έχει μια διαφορετική αίσθηση και θα προσφέρει μια διαφορετική οπτική του κοντινού Κρεμλίνου.
Το έργο θα περιλαμβάνει τεχνητά μικροκλίματα, και είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αρχές της «άγριας πολεοδομίας», σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες που εκπόνησαν το σχέδιο, δημιουργώντας «ένα σύστημα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στη φύση και την πόλη».